Op verzoek van het Centraal Museum maakte de Zwitserse kunstenares Pipilotti Rist (Rheintal, 1962) een ruimtelijke multimedia-installatie en presenteerde zij diverse 'single projection'-videowerken.

Rist kreeg internationale bekendheid door haar deelname aan onder meer de Biënnale van Venetië (1993, 1997) en solotentoonstellingen in heel Europa.
Ze houdt zich vooral bezig met video, en richt zich daarbij zowel op het beeld als op het geluid. Kenmerkend voor haar werk is dan ook de combinatie van de muziek, die zijzelf in samenwerking met Anders Guggisberg heeft gecomponeerd, ofwel zelf heeft uitgevoerd, en een vloeiende, min of meer abstracte videobeeldtaal die eigen en "onmiskenbaar vrouwelijk" is.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling gaf het Centraal Museum een cd-rom op creditcardformaat uit, waarop de helft van de videoinstallatie 54 te zien was.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door HGIS-C (Homogene groep voor internationale samenwerking - cultuurmiddelen), waarvoor de Nederlandse overheid gelden beschikbaar stelt om het internationaal cultuurbeleid gestalte te geven.

Documentation

  • Pipilotti Rist 54 : vijftig van cinquante-fifty, Centraal Museum (Utrecht, 2001)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5B12773B-9376-408C-A327-8DCA45FF1925

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!