Op maandag 28 oktober kwamen 22 designkenners in het Centraal Museum bijeen voor een bijzonder evenement: de eerste Wikipedia edit-a-thon over design. Gedurende één dag probeerden de deelnemers zoveel mogelijk kennis over design en designers te ontsluiten op ’s werelds grootste encyclopedie, Wikipedia. En met goed gevolg: acht nieuwe artikelen werden aangemaakt en negen bestaande verbeterd en uitgebreid.

De edit-a-thon vormde de afsluiting van Collect & Connect. Op basis van het onderzoektraject was een lijst met ontwerpers opgesteld die vertegenwoordigd zijn in de collectie van het Centraal Museum en die nog geen of slechts een summier artikel hebben op Wikipedia. Vervolgens werden literatuur en onderzoeksresultaten verzameld en beschikbaar gesteld tijdens de edit-a-thon.

Na een toelichting op het project Collect & Connect, door hoofd Collectiebeheer Marije Verduijn, verzorgde Wikipediaan Hans Muller een presentatie over Wikipedia en aanverwante initiatieven en gaf hij een korte instructie over het schrijven van Wikipedia-artikelen. De rest van de dag werd druk gewerkt aan het wegwijs worden met het medium en aan het schrijven en herschrijven van artikelen. Een overzicht van de deelnemers en de onderwerpen die zij kozen, vind je hier.
’s Middags voegde ontwerper Jurgen Bey zich bij het gezelschap voor een rondleiding over zijn tentoonstelling De Zeven Hoofdzonden, samen met oud-conservator Ida van Zijl. De dag werd afgesloten met een presentatie van de resultaten, een hapje en een drankje.

De bijdragen waren niet alleen van tekstuele aard. In totaal werden 24 foto’s toegevoegd aan Wikimedia Commons, een rechtenvrije fotodatabase. Het Centraal Museum stelde zeven foto’s beschikbaar van ontwerpen van Michel de Klerk en Willem Kromhout. Designer Hella Jongerius bood zeven afbeeldingen aan van haar eigen werk. Ontwerper Jurgen Bey liet tijdens het evenement een portretfoto van zich maken en stemde in met de fotografie van ontwerpen van Studio Makkink & Bey die te zien waren op de tentoonstelling De Zeven Hoofdzonden.

De edit-a-thon werd georganiseerd in samenwerking met Vereniging Wikimedia Nederland. Foto’s van dit evenement zijn gemaakt door Sebastiaan ter Burg en zijn hier te vinden.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!