In eerste instante tijdens de zomermaanden van 1994, maar door het grote succes verlengd tot het eind van het jaar, werden bijna 600 stukken uit de eigen collectie van het Centraal Museum geëxposeerd. De tentoonstelling is ontstaan door vragen over de identiteit van het museum en de collecties. Schilderijen, zilver, kostuums, beelden, tekeningen en (binnenhuis)architectuur van grote kunstenaars uit Utrecht werden omgeven door de werken van tijdgenoten, vrienden, leerlingen en leermeesters. Kringen, scholen, stijlverwantschappen en werkverbanden werden aangegeven en in beeld gebracht. Deze tentoonstelling vormde een ideale kennismaking met de collecties van het museum en de schatten van Utrecht.

De expositie was ontworpen door de beeldend kunstenaars Madje Vollaers en Pascal Zwart.

Gedurende de tentoonstelling werden regelmatig lezingen gegeven door medewerkers van het museum en externe deskundigen over de verschillende aspecten van de Utrechtse kunstgeschiedenis.

De Utrechtse Parade werd mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds. De uitgave van een Engelse editie van de catalogus werd financieel ondersteund door het K.F. Hein Fonds en het Fentener van Vlissingen Fonds.

Designer

Studio Vollaerszwart

Documentation

  • Centraal Museum Utrecht [topstukken; 2020], Voorw. Bart Rutten, Marco Grob, Jacqueline Rutten (prod.), Hans Schopping, Sheila Stafleu, Lotte Bont, Thomas de Bruin (red.), Centraal Museum (Utrecht, 2020), 208 p.
  • Tentoonstelling Utrechtse Parade van 23 juli - 23 okt. 1994 : bijschriften Utrechtse Parade d.d.25 juli 1994, 32 p.
  • The Utrecht Way 1495-1995 : from Van Scorel to Rietveld and Koch, texts by Hanneke Adriaans, Marja Bosma, Renger de Bruin, Roman Koot, Jos de Meyere, Ida van Zijl. ed. by Renger de Bruin, Jos de Meyere, Suzanna de Sitter, Centraal Museum (Utrecht, 1994), 312 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5D98ECA9-040A-4D39-B864-D8F5F324A48B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!