Wonderlijk hoe goed we als mensen van vlees en bloed gedijen in gebouwen van steen en beton, hoe gemakkelijk we lopen op asfalt en kasseien en kunst bekijken in geacclimatiseerde museumzalen. We kleden ons in zachte materialen die zich soepel naar ons lichaam voegen. Om ons thuis te voelen zoeken we herkenning in de wereld om ons heen. Waar is de stad zacht? Waar is er ruimte voor het onvoorspelbare en ongeplande? Waarin herkennen we onszelf?

Zonder planten en bomen zou de stad een woestijn zijn, waarin het voor mensen slecht toeven is. Begin 19e eeuw legde Zocher jr. langs de singel een park aan, dat in de loop van de tijd is uitgegroeid tot een waardevolle groene zone midden in de stad, met bijzondere perspectieven. Destijds werd dit ook wel ‘de Wandelingen’ genoemd. Het park verleent mensen de mogelijkheid zich anderszins te verhouden tot de stad en zichzelf.

Zaailingen zijn zeldzaam in de stad – ze zijn er alleen als mensen ze gedogen.

In onze manier van doen schuilen allerlei gewoonten die bepalen wat we zien en ervaren. Net buiten de vanzelfsprekendheid ligt een gebied te wachten op betreding – in scheuren, tussen stoeptegels en traptreden, waar zaailingen de weg vinden in een stenige stad. Laten we in hun voetsporen treden en zoeken naar de zachte stad.

In deze wandeling word je uitgenodigd anders dan anders te bewegen en te kijken. Zintuiglijk, zoekend, soms zwijgend, aandachtig, luisterend.

De wandeling meandert vanuit de museumtuin door de binnenstad en langs de Singel weer terug.

Een concept van Ienke Kastelein en Hans van Lunteren

De wandeling is een onderdeel van het project Toevallig groen, zaailingen van de stad.
Samen met Jessica van Essen (Utrecht Natuurlijk) en Hans van Dijk (BNNVara) ontwikkelde Hans van Lunteren dit 'groeiende' project waarvan foto's en video's te zien zijn in de tentoonstelling De botanische revolutie. In de  videoreeks, uitgezonden door RTV Utrecht én te zien in de tentoonstelling, en artikelenserie, te lezen in DUIC, komen bewoners aan het woord die een bijzondere band hebben met zo’n spontaan gegroeide boom voor hun deur of in hun straat. Klik hier voor meer informatie over dit project.

Aanmelden voor de wandeling kan hier.

Fototekst: Zoektocht naar Zaailingen,  Wandeling vanuit Museum IJsselstein in het kader van de expositie ‘ONGETEMD’ 2020, met Ienke Kastelein en Hans van Lunteren: foto © Ienke Kastelein 

Praktische Informatie 

Data 19 (vol) en 26 september, 3 oktober (vol)
Tijd  Van 11:00-13:00 uur
Locatie Vertrek vanuit de museumtuin 
Prijs Gratis op vertoon van een geldig museumticket
Bijzonderheden

Aanmelden verplicht

Maximale groepsgrootte 12 personen

                                       

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!