Op 2 juli vindt de Open Tuinendag plaats, waar het Centraal Museum ook aan meedoet. De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van bijzondere tuinen te genieten die vaak de rest van het jaar niet toegankelijk zijn. Bezoek onze museumtuin en geniet van 1 van de 3 mini-lezingen gerelateerd aan De gezonde stad die worden gegeven in de Tuinzaal.

Programma

13.00 - 13.20: Merel Zwarts - Travelling Farm Museum of Forgotten Skills

14.00 - 14.20: René de Kam - Historicus en conservator De gezonde stad

15.00 - 15.20: Annet Breure - Plantenverhalen

Merel Zwarts - Travelling Farm Museum of Forgotten Skills
Het Travelling Farm Museum of Forgotten Skills is een project geïnitieerd door kunstenaarscollectief The Outsiders en Casco Art Institute working for the Commons. Het Travelling Farm Museum is een mobiel museum waar kunstenaars, burgers en boeren verhalen en vaardigheden delen over hun relatie tot voedsel, het landschap en erfgoed. Kunstenaar Merel Zwarts van The Outsiders komt vertellen over het project. Al rondtrekkend door Leidsche Rijn verbindt het project buurtbewoners en boeren in het voormalig agrarisch gebied met elkaar om na te denken hoe we veerkrachtig samen kunnen leven en eten in een toekomst geteisterd door crises.

Merel Zwarts _ The Outsiders.jpg

René de Kam - Groen in de stad
Eeuwenlang was er in Utrecht nauwelijks openbaar groen te vinden. Vanaf de 17de eeuw veranderde de stadsomwalling echter steeds meer in een parkachtige omgeving. Maar hoe zat het met de rest van de stad? In deze korte lezing geeft historicus en conservator van De gezonde stad René de Kam een overzicht van het groen in de stad Utrecht van de late middeleeuwen tot omstreeks 1900.

Annet Breure - Plantenverhalen
'Elke ochtend een appelschijf houdt de dokter van het lijf', 'bitter in de mond maakt het hart gezond'. Het gebruik van planten voor de gezondheid is van oudsher overgeleverd van mond tot mond. In rijmpjes, sages en volksverhalen komen de planten, die een belangrijke rol speelden in het dagelijks leven van de mensen naar voren. De symboliek hangt soms samen met de eigenschappen en het gebruik, soms met het uiterlijk van de plant en soms met beiden. In deze mini-lezing gaat Annet Breure van Plantenverhalen dieper in op het historisch gebruik van specifiek een tweetal planten. 

Tacuinum_sanitatis_Viola.jpg

Praktische Informatie 

Datum Zaterdag 2 juli
Tijd  13:00, 14:00 en 15:00 uur
Locatie Tuinzaal (achterin de museumtuin)
Prijs Gratis
Duur 20 minuten
Bijzonderheden Vol=vol

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!