Op zaterdag 7 augustus kun je de filmvertoning van Wax Print gratis bijwonen op vertoon van je toegangskaartje voor het museum of op deze webpagina. De maker van deze documentaire, Aiwan Obinyan was vorige week te gast in de tentoonstelling Voices of Fashion om te praten over haar documentaire. Het gesprek kijk je hier alvast terug:

Over Wax Print

In Afrikaanse huishoudens over de hele wereld ligt een goedaardig textiel bescheiden en vanzelfsprekend. Met een veelvoud aan namen van 'Dutch Wax' tot 'Liputa' en 'Kitenge' tot 'Ankara' is dit textiel een belangrijk onderdeel geworden van Afrikaanse culturen in de diaspora. Een symbool van kracht en identiteit in het aangezicht van onderdrukking.

Verrast om van haar Nigeriaanse grootmoeder te horen dat 'traditionele' Afrikaanse stoffen met wasprint een koloniale uitvinding waren, gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, gaat de in Engeland geboren filmmaker en modeontwerper, Aiwan Obinyan, op reis door vier continenten om de tweehonderdjarige geschiedenis van dit iconische textiel te achterhalen, dat Afrika en Afrikanen visueel is gaan vertegenwoordigen.

De industriële revolutie. Katoen is koning. Molens in heel Europa spinnen en weven katoen afkomstig uit Noord-Amerika. Kolonialisme leidt tot de ontdekking van batik in Indonesië. Nederlandse en Engelse handelaren kopiëren de ontwerpen en industriële vernieuwers mechaniseren het proces dat leidt tot de creatie van Wax prints. In de strijd om Afrika worden wassen afdrukken op koopvaardijschepen gebracht en verkocht door missionaire handelsbedrijven op de drukke markten en dorpspleinen van West-Afrika. Lokale vrouwen worden economisch en politiek sterker door deze nieuwe import. De zaken floreren voor iedereen. Maar tegen welke prijs?

Het einde van de 20e eeuw ziet de toestroom van Chinese vervalsers de markt overspoelen met goedkopere kopieën, het bedrijfsleven krimpt en één voor één sluiten de grote Wax Print-bedrijven hun deuren. Uit deze achteruitgang ontstaat een nieuwe huisnijverheid, waar ontwerpers de productiemiddelen terugwinnen in hun huizen, studio's en lokale gemeenschappen. Maar als alles is gezegd, is Wax Print dan Afrikaans? En wie mag beslissen?

De documentaire Wax Print wordt op zaterdag 7 augustus meerdere keren afgespeeld in het auditorium van het museum van 11:30 tot 16:30 uur. Ook kun je de documentaire gratis via onze website bekijken van 11:30 tot 21:00 uur.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum zaterdag 7 augustus
Time

Online: 11:30-21:00

Museum: 11:30-16:30

Locatie Auditorium/Youtube
Prijs Gratis
Taal Engels

Bekijk de film

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!