De expositie Markten in Utrecht vertelde aan de hand van zeer uiteenlopende voorwerpen de ontwikkeling van een (voor de huidige begrippen) klein, maar internationaal georiënteerd marktcentrum naar een stad die weliswaar groeit maar zijn verreafstandshandel verliest. De stedelijke markt krijgt een regionale functie. Pas in de tweede helft van de 20ste eeuw wordt Utrecht door de groei van de Jaarbeurs weer een handelscentrum van nationale betekenis. Tegelijkertijd verdwijnen de oude markten uit de binnenstad.

Honderden voorwerpen van bodemvondsten, schilderijen en maquettes tot foto's en gebruiksvoorwerpen gaven van deze ontwikkelingen een beeld.

De tentoonstelling was vormgegeven door Traast & Gruzon.
Aan de totstandkoming van de expositie was bijgedragen door de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Utrecht en door de Stichting K.F. Hein Fonds.

Designer

Traast + Gruson

Documentation

  • Markten in Utrecht : van de vroege Middeleeuwen tot nu, Jan Brugman, Hans Buiter en Kaj van Vliet, Matrijs (Utrecht, 1995), 120 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.445A0C9F-C6E1-4F6B-958D-52E9BD067435

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!