Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet wil missen deze kerstvakantie. Het museum is op eerste kerstdag gesloten, maar op tweede kerstdag geopend. Het Centraal Museum is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. 

Kom spelenderwijs in aanraking met kunst

Loop door Collectie Centraal, de vaste collectiepresentatie van het museum, en stel elkaar vragen over wat jullie zien. Het familiespel Wat zien wij is geschikt vanaf 6 jaar en bestaat uit 15 kaarten met daarop verrassende en prikkelende kijk- schrijf-, teken-, ruik-, en allerlei andere doe-opdrachten. Vraag ernaar bij de ticketbalie.

Spelenderwijs leren.jpg

Maak een stoel van LEGO

Ontwerper Mario Minale heeft in 2004 de rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld gebruikt als inspiratie voor zijn LEGO-stoel.  In Collectie Centraal mag jij zelf een stoel ontwerpen met LEGO. Wat vind jij belangrijk? Kleur, of juist vorm?

Stoel van LEGO.jpg

Test je oog voor detail bij het oudste poppenhuis in Nederland

Het geliefde poppenhuis van Petronella de la Court is na twee jaar eindelijk weer te zien als onderdeel van Collectie Centraal. Het huis bestaat uit wel 1.500 onderdelen! Een miniatuurboekenkast, een viool op schaal, een wafelijzer van een paar centimeter... Bekijk de stijlkamers alsof je zelf zo groot bent als een pop en kom meer te weten over de bijzondere details van dit 17e -eeuwse poppenhuis.

Poppenhuis.jpg

Gebruik je neus bij het Utrechtse Schip (of knijp 'm juist even dicht)

Al sinds 1936 is het oeroude vrachtschip in de kelder van het Centraal Museum te zien. En… te ruiken, want het hout werd geconserveerd met een mengsel van creosoot (een teerproduct) en lijnolie. De geur daarvan vult nog steeds de ruimte.

Utrechtse Schip.jpg

Kom proefzitten bij Stoel neemt stelling

Kom van je stoel deze kerstvakantie en bezoek Stoel neemt stelling! Er zijn meer dan 100 bijzondere stoelen te zien, van kinderstoel tot troon. De een heeft een mooi design, terwijl de ander juist een bijzonder verhaal vertelt. En of ze ook een beetje lekker zitten? Dat mag jij beoordelen! #neemplaats op de Bronto kinderstoel van Richard Hutten, de Rietveld Junior Kratstoel en nog veel meer stoelen die waarschijnlijk niet bij jou thuis in de huiskamer staan!

Proefzitten.jpg

Sluit aan bij een gratis instaprondleiding

Elke zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur kun je aansluiten bij een gratis instaprondleiding. In de kerstvakantie gaat de rondleiding op zondag 24 december door de tentoonstelling Stoel neemt stelling. Op zaterdag 23 en 30 december wordt je meegenomen op een verrassende reis langs hoogtepunten uit Collectie Centraal. Van Gerrit Rietveld tot Iris van Herpen, van Mina Abouzahra tot de Utrechtse caravaggisten en van Marlene Dumas tot Lily van der Stokker. Aanmelden niet nodig, vol = vol. 

Rondleiding.jpg

Ontdek het verhaal achter de meest verkochte stoel ter wereld

Op zoek naar een leuk alternatief voor het gebruikelijke bezoek aan de meubelboulevard op tweede kerstdag? De documentaire MONOBLOC - Hoe een plastic stoel de wereld veroverde is op dinsdag 26 december doorlopend te bekijken in de tuinzaal vanaf 11:00 uur. 

Monobloc - Credit PIER 53  Marco Grundt.jpg

Volg een lezing van de Vrije Academie

Van kunstnijverheid tot (Dutch) design. Kunsthistoricus Barry Heinrichs bespreekt op 4 januari de veelzijdige en verrassende geschiedenis tijdens een boeiende lezing in het auditorium van het Centraal Museum. Kijk hier voor tickets en meer informatie. 

Geniet van een hapje en warme drank 

Geniet van een heerlijke warme chocolademelk en wat lekkers in ons Museumcafé Centraal.

Beeldcredits: Headerafbeelding: Abe Jonker, activiteitenfoto's: Jelle Draper, Monobloc: PIER 53 / Marco Grundt

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!