Centraal Laat is hét avondconcept van het Centraal Museum. Op een aantal donderdagavonden per jaar kun je door de museumzalen dwalen en jezelf tot in de late uurtjes verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het museumgebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als de meest verfrissende culturele nieuwkomers.

De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome vertelt het verhaal van een groep gelijkgestemden die zich op een nieuwe plek verenigden tot een bont gezelschap. Zij hielpen elkaar in goede en slechte tijden, inspireerden elkaar in hun kunstenaarschap en ondersteunden elkaar in het opbouwen van een nieuw leven in Rome. Samen met Queer in Wonderland richten we ons deze Centraal Laat op gemeenschappen in de breedst mogelijke zin en plaatsen we de verhalen uit de 17de eeuw in een hedendaags licht. Vanuit de queer community duiken we in de stereotypes die ons in mainstream media worden voorgeschoteld en vieren we vrijheid van zelfexpressie en emancipatie. Queer in Wonderland heeft een bruisend programma dat in het teken staat van community building verzorgd met dans, workshops en muziek.

HouseTMM_Centraal Museum_Centraal Laat_De Bentvueghels x Queer in Wonderland_Timetable_Banner.jpg

Over Queer in Wonderland

Queer in Wonderland is in 2019 is ontstaan, vlak voor de COVID-19 lockdown, met als doel om meer te organiseren voor en door de queer community. Zij hebben als missie om een inclusiever en veiliger (nacht)leven In Utrecht te creëren. Queer in Wonderland is vol in ontwikkeling en geeft het Utrechts culturele landschap meer diepgang door ruimte te creëren voor dialoog en te sturen op educatie.

T202243 QFFU Voguing Night_005.jpg

Utrecht Ballroom Scene

De Utrecht Ballroom Scene is een gemeenschap die wordt gecreëerd door en voor de queer en trans gemeenschap (inclusief mensen van kleur) in Utrecht en daarbuiten. De gemeenschap organiseert wekelijks voguinglessen, workshops en sociale evenementen.

Tom Poessy_2.jpeg

Tom Poessy

Haar drag creëert schoonheid uit kringloopvondsten en een strass-steentje of twee. Doe jezelf tegoed aan een eclectische en kleurrijke wereld vol chaotische humor en dramatische optredens en ontdek hoe ook jij een fascinerend schepsel van de nacht kunt worden.

QUEERDOH JOLA AND NIELS.jpeg

QUEERDOH

QUEERDOH, opgericht door Jolanda Mensink en Niels F. Rodenburg, is een queer feest en podcast, gehost in Sickhouse, Enschede. Hun platform biedt een veilige en open-minded ruimte voor iedereen om zich te vermaken zonder vooroordelen, queerfobie, homofobie, transfobie of enige andere vorm van discriminatie.

De makers van QUEERDOH willen het woord 'vreemd', waarmee ze ooit negatief werden beschreven, opnieuw gebruiken en tot het hoogste compliment maken. Ze combineren dit met de queer gemeenschap en de magische wereld van klei creatie om van Enschede (en daarbuiten) een plek te maken waar iedereen zich volledig kan vieren en uiten.

Voor Centraal Laat zullen Jolanda en Niels een podcastaflevering live hosten, met daarbij een quiz waarbij iedereen mee kan doen!

Package_workshop.JPG

Garden of Queerdom

Garden of Queerdom (GOQ) is een herbal community care project dat collectieve vormen van zorg (zelf/gemeenschap/aarde) boven het individuele stelt. GOQ werkt met in Nederland handgeplukte lokale kruiden en maakt kruidenoliën en balsems om de gemeenschap te ondersteunen en een queer perspectief op (kruiden)zorg te bieden.

Tijdens Centraal Laat organiseert QOQ een workshop waarin je je eigen helende kruidenbalsems kunt maken van kruiden die in en rond Utrecht zijn verzameld. Het doel is om het belang van de gemeenschap centraal te stellen, samen te komen en een ruimte te creëren om kennis en gedachten over genezing en zorg te delen.

Oprichter Latoyah Burlace en medewerkster Mandy van Pelt leiden de workshop. Er zullen DIY-verzorgingspakketten te koop zijn om thuis je eigen kruidenbalsems te maken en er zijn gratis care zines gemaakt door Jake Carruthers voor iedereen die meedoet aan de workshop tijdens het evenement. Voor contact en meer info over het project bezoek @gardenofqueerdom of neem contact op met Latoyah Burlace.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!