Centraal Laat is hét avondconcept van het Centraal Museum. Op een aantal donderdagavonden per jaar kun je door de museumzalen dwalen en jezelf tot in de late uurtjes verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het museumgebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als de meest verfrissende culturele nieuwkomers. Deze editie wordt in samenwerking met poppodium EKKO georganiseerd. In het teken van Double Act worden al dan niet voor de hand liggende dwarsverbanden blootgelegd. Een avond vol met verrassende muzikale samenwerkingen, verrijkende workshops en grensverleggende spoken word. Zet 1 december dubbel en dwars in je agenda en houd het event in de gaten voor alle updates.

Over EKKO

EKKO is een vooruitstrevend cultuurpodium in Utrecht met aandacht voor een breed spectrum aan live-muziek, clubnachten en spoken word. EKKO geeft een plek aan de popculturele ontwikkelingen van het moment, is een kleinschalige club die zowel in de breedte als in de diepte een dansprogramma neerzet, en biedt daarnaast ruimte aan visuele kunst, spoken word en hybride kunstvormen. Voor deze editie is er een programma samen met EKKO opgesteld.

TICKETS

Mensen Zeggen Dingen

Voor deze editie worden ook de woordkunstenaars van Mensen Zeggen Dingen uitgenodigd. Te midden van de monumentale videoinstallaties van Double Act dragen zij op verschillende momenten gedurende de avond hun werk voor.

Sholeh Rezazadeh.jpg

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman. Begin 2022 won ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde met haar debuutroman ‘De hemel is altijd paars’ die haar en plek bezorgde op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en werd bekroond met De Bronzen Uil Publieksprijs. Door een jury van de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literaire talent 2022. Verder won ze ook al de El Hizira literatuurprijs in 2019 voor haar poëzie.

Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Gids, De Groene Amsterdammer, De Morgen, Awater en de Poëziekrant. Sholeh was te horen op NPO, VRT en festivals waaronder Crossing Border, ILFU, Brainwash, en Noorderzon.

Lev Avitan 2.webp

Lev Avitan

Lev Avitan (1997) is filosoof, spoken word artiest en theatermaker, maar het liefst alle drie tegelijk. In zijn werk vind je kritische reflecties op de maatschappij en een intieme onderzoek naar zichzelf in de wereld. Tevens is hij columnist voor het platform Vrijdenkers en eerder droeg hij voor op spoken word evenementen als Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen en festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole.

Danielle Zawadi.webp

Daniëlle Zawadi

Daniëlle Zawadi schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland. Zawadi kaart onderwerpen aan die over haar bi-culturele achtergrond gaan, over vriendschap en ouder worden. Ze heeft werken op verschillende literaire platforms gepubliceerd en debuteerde op haar 12e met ‘Zoiets noemen we Ruzie’.

In 2021 debuteerde ze in de theater wereld met haar one-woman show ‘Alstublieft, Zawadi’ – gespeeld op het Amsterdam Fringe Festival en The Black Achievement Month Den Haag. Wegens haar passie voor schrijven initieerde ze een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Daarnaast was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, en is zij coördinator van Poetry Circle 070.

Culture shock

Culture Shock is een artistiek en sociaal experiment waarbij muzikanten met verschillende culturele achtergronden worden uitgenodigd om voor het eerst samen te creëren, een unieke ervaring voor te bereiden en op het podium te brengen. Na hun eerste optreden nodigt Culture Shock de duo's die bereid zijn om samen te blijven spelen bij verschillende gelegenheden terug op het podium uit. In dit evenement in samenwerking met EKKO & Centraal Museum staan weer drie van de Culture Shock acts op het podium!

Desiree & Khorshid_CSpresents.png

Desiree Coumans & Khorshid Dadbeh

Een mix van originele composities en traditionele liederen van de Nederlandse zangeres en componiste Desiree Coumans en de Iraanse Tar-virtuoos Khorshid Dadbeh.

Modar & Jornt_CSpresents.png

Modar Salama & Jornt Duyx

Een volledig geïmproviseerde muzikale reis van de Syrische percussievirtuoos Modar Salama en de Nederlandse multi-instrumentalist improvisator Jornt Duyx.

Talal & Oriol_CSpresents.png

Talal Fayyad & Oriol Marès

Originele composities van de Syrische oudist/componist Talal Fayyad en de Spaanse klarinettist/componist Oriol Marès.

workshops & rondleidingen

Tijdens Centraal Laat kun je ronddwalen in de indrukwekkende tentoonstelling Double Act. Je kunt zelf op pad, maar je kunt ook aansluiten bij de speed tours. Onze museumdocenten nemen je mee langs onmisbare highlights. De rondleidingen vinden plaats om 19:00 en om 19:45.

Je kunt ook zelf aan de slag tijdens de verschillende workshops die speciaal ontwikkeld zijn voor Double Act. Onderzoek de tegenstellingen die je tegenkomt en kom tot nieuwe creaties of ga intuïtief aan het werk door je zintuigen uit te schakelen en al luisterend iets nieuws te maken. De workshops vinden bovenin de Tuinzaal plaats.

TICKETS

Houd het Facebook evenement in de gaten voor updates.

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Datum Donderdag 1 december 2022
Tijd  Programma: 18.00 tot 22.00 uur
Locatie Centraal Museum 
Prijs

Early bird: €6,50 
Normaal ticket: €11,-

Museumkaart, ICOM en We Are Public: GRATIS

Taal Nederlands/Engels

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!