Kunst op het plein: Kevin - Sarah Lucas

Het beeld Kevin is een gigantische courgette in brons, gemaakt door Sarah Lucas.
Lucas (Londen, 1962) is bekend geworden als lid van de Young British Artists, een groep die in de jaren negentig van de 20e eeuw de Britse kunstscène domineerde.
Haar werk wordt omschreven als confronterend, feministisch, humoristisch, abject, brutaal en poëtisch. En vaak is het dat ook allemaal, tegelijkertijd.

De courgette Kevin behoort tot de grootste in een lange reeks bronzen afgietsels van de kunstenaar. Gepolijst om op goud te lijken en vergroot tot immense proporties wordt de groente tegelijk monumentaal en enigszins absurd.
Het enorme object speelt met ons schaalgevoel en biedt een perspectief dat zowel vertrouwd als vervreemdend is.
De courgette fungeert als een symbool van groei en vruchtbaarheid. Tuiniers proberen vaak de grootst mogelijke groenten te kweken. Maar het werk van Sarah Lucas bevat natuurlijk een knipoog. Wie haar artistieke praktijk kent, weet dat het altijd gaat over seks. Zowel in titel als in vorm is het werk antropomorf; wat inhoudt dat het refereert aan het menselijk lichaam.
Of zo je wil: aan een specifiek mannelijk lichaamsdeel. Je kan er dus ook een vrolijke vegetarische fallus in zien.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8FFE9632-8EE5-4DF4-8D93-1F2AC6D6B5A5

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!