De Vereniging Rembrandt is een vereniging van kunstliefhebbers die als hoofdtaak heeft het verlenen van steun bij kunstaankopen door Nederlandse musea. Ze werd opgericht in 1883 en haar 75ste verjaardag werd op diverse plaatsen gevierd met een jubileumtentoonstelling. Zo werden in het Centraal Museum 36 schilderijen en een zilveren plaquette geëxposeerd, die met steun van de Vereeniging waren aangekocht.

Onder de schilderijen bevonden werken van onder meer Abraham Bloemaert, Paulus Bor, Jan Both, Hendrik ter Brugghen, Gerard van Honthorst, Pieter Saenredam, Hendrick Schoock, Jan van Scorel en Jan Baptist Weenix. Ook de toen meest recente aanwinst, een portret van Jacob van Driebergen, afkomstig van een onbekende Utrechtse meester uit het begin van de 16e eeuw, werd geëxposeerd.

In 1924 kocht het Centraal Museum voor het eerst een object met steun van de Vereniging, een schilderij uit de collectie die Nicolaas Beets had aangelegd. Lang werd gedacht dat het ging om een werk van Hendrick ter Brugghen uit 1629. Later bleek het te gaan om een kopie naar een fragment van een origineel van Ter Brugghen, geschilderd rond 1700. Ook aan de getoonde zilveren plaquette werd na de aankoop een andere vervaardiger gekoppeld. Aanvankelijk leek het te gaan om zilverwerk van Paulus van Vianen, nu staat de maker te boek als "anoniem". Anno 2014 gaat het om circa 70 aankopen waarbij de Vereniging een financiële bijdrage heeft geleverd.

Documentation

  • [Jubileumtentoonstelling "Vereeniging Rembrandt", 11-18 oktober 1958], ([Utrecht], 1958)

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DCB75EE4-CA18-49BD-9820-C95049B82167

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!