Het Centraal Museum heeft in vier achtereenvolgende jaren aandacht besteed aan de best verzorgde vijftig boeken, uitgekozen door de Commissie voor de Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. In december 1958 en januari 1959 werden de bekroonde boeken van 1957 tentoongesteld.

De jury onder voorzitterschap van D. Giltay Veth kon kiezen uit circa 500 inzendingen, terwijl er in 1957 meer dan 7300 boektitels waren verschenen. De uitgave van de roman Het andere van Maurits Dekker trok als 'Utrechts' product enige aandacht: de typografie was van Ben van Bercum, de stofomslag was ontworpen door Dick Bruna, en het boek was gedrukt bij Drukkerij v/h L.E. Bosch & Zoon.

De 24-jarige typograaf Karel Beunis viel met maar liefst zes boeken 'in de prijzen'.

Opvallend was de bekroning van een schoolboek in vijftien deeltjes, een rekenmethode "voor progressief klassikaal individueel onderwijs", hoewel een van de omslagen door de jury als "foeilelijk" was gekwalificeerd.

De tentoonstelling bleek geen publiekstrekker: er kwamen slechts 300 bezoekers op af.

Documentation

  • De best verzorgde vijftig boeken van het jaar 1957 :juryverslag en catalogus, CPNB, Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, [S.p.]

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CCD7334B-417D-4452-9650-F613D708CB6B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!