In drie afzonderlijke tentoonstellingen werden in 1960 de "best verzorgde boeken" van 1958, 1959 en 1960 getoond. De jury was ingesteld door de Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Enkele uitgevers weigerden boeken in te zenden, omdat bij de jury een voorkeur zou bestaan voor 'boekvormelijke hoogstanden en reuzezwaaien': de keuze van de jury zou beter omschreven kunnen worden als 'meest spectaculaire vijftig boeken'.

Voor de best verzorgde boeken van 1959 kreeg de jury circa 400 boeken voorgelegd, een schamele vier procent van het totaal aantal boeken die in dat jaar in Nederland waren verschenen. Net zoals het jaar daarvoor had De Bezige Bij zes boeken bij de 50 prijswinnaars.

Ook Poesje Nel van Dick Bruna viel in de prijzen; het boekje was gekozen "(...) als representant van het gehele serietje van deze bijzonder aardige prentenboekjes. De kleurige tekeningetjes zijn in al hun eenvoud heel plezierig, de tekstjes staan goed op de bladzijden, titelpagina en cartonnage zijn geheel in overeenstemming met de rest. Dit simpele boekje is in zijn soort volmaakt."

Bruna heeft ook aan een ander prijswinnend boek meegewerkt. Hij ontwierp de omslag van het fotoboek Vrouwen van Frankrijk met teksten van Georges Simenon en foto's van Daniel Frasnay.

Documentation

  • De best verzorgde vijftig boeken van het jaar 1959 : verslag van de jury en catalogus, CPNB, Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, 135 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.FF73C5B8-8DA8-4ADF-A195-97346F8D8FF8

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!