Multizintuiglijke kunstbeleving.

Met The Blind Spot willen kunstenaar Jasper Udink ten Cate en experience designer Jeroen Prins een bijdrage leveren aan een meer toegankelijke samenleving. Ze presenteren een ‘4D kunstbeleving’ voor zowel ziende bezoekers als voor bezoekers die slechtziend of blind zijn. De 4D kunstwerken richten zich niet op het kijken, maar spreken andere zintuigen - ruiken, horen en voelen - aan. Bezoekers worden onder begeleiding van een audiotour aangespoord de kunstwerken daadwerkelijk aan te raken en zo de etenswaren en de verschillen tussen licht en schaduw letterlijk te voelen. De werken zijn gebaseerd op originele stillevens: Stilleven met vruchten, noten en kaas van Floris Claesz. van Dijck (ca. 1613, collectie Frans Hals Museum) en Stilleven (bakje met appels) van Bart van der Leck (1921, collectie Centraal Museum Utrecht).

Udink ten Cate en Prins willen met deze presentatie beeldende kunst toegankelijker maken voor blinde en slechtziende bezoekers. Tegelijkertijd worden ziende bezoekers uitgenodigd om geblinddoekt de kunstwerken te beleven. Zo kunnen bezoekers kunst op een nieuwe manier ervaren.

We raden blinde bezoekers aan om met een ziende persoon naar het museum te komen, om hen naar de tentoonstelling te begeleiden. Dit kunnen wij momenteel helaas niet faciliteren vanuit het museum. De begeleider mag gratis naar binnen. Het begeleidersticket is alleen aan de kassa van het Centraal Museum verkrijgbaar. Meld u bij aankomst bij een van de vrijwilligers in de entreehal, zij helpen u graag verder.

Tijdens The Blind Spot organiseren Udink ten Cate en Prins speciale lunches inclusief bezoek aan de tentoonstelling. Tickets zijn te koop via hun website.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.e8ca8654-715a-4834-8785-05bea1997754

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!