Podcast: Kunst Centraal 

In de podcast Kunst Centraal laten we je kennismaken met werken uit de vaste collectie van het museum en de verhalen en perspectieven eromheen. In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen.

portret van Sojourner Truth, een zwarte vrouw met bril, met wit mutsje
Iris Kensmil, Sojourner Truth, 2018, inv.nr. 34988

Aflevering 2

Hoe zou Sojourner Truth geklonken hebben? En welke muziek past bij dit portret? In aflevering 2 van Kunst Centraal spreken Zaïre Krieger, Laurie Cluitmans en Iris Kensmil over kunstenaarschap en activisme.

Schilderij waarop wordt ingezoomd op de lage begroeiing onder een boom. Van de boom is alleen het onderste deel van de stam geschilderd.
Vincent van Gogh, Sous-bois, 1887, inv.nr. 22123

Aflevering 1

Kon Van Gogh kleuren horen? De eerste aflevering van de podcast Kunst Centraal gaat over een schilderij van Vincent Van Gogh. Merle Bergers van Lingua Planta en Bart Rutten van het museum praten over de klank, de geuren en de kleuren van dit bijzondere schilderij.

Voor wie liever leest dan luistert, zijn er transcripties.

Transcriptie Kunst Centraal

De podcast Kunst Centraal wordt gemaakt door audiocollectief Horens.

Een overzicht van eerdere podcasts

De meest recente eerst. Voor wie liever leest dan luistert, zijn er transcripties.

Podcast: De botanische revolutie (2021)

In deze zesdelige podcast gaat conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans in gesprek met verschillende gasten over de betekenis van de tuin. De thema's van de afleveringen sluiten aan bij de tentoonstelling De botanische revolutie

Transcriptie De botanische revolutie





Podcast: De ommuurde stad (2020) 
In een zestal afleveringen vertellen conservator stadsgeschiedenis René de Kam en oud-NOS verslaggever Jeroen Wielaert over bijzondere, historische plekken in de stad Utrecht en daarbuiten. Gemaakt voor de tentoonstelling De ommuurde stad.

  Transcriptie De ommuurde stad


Podcast: Dromen in beton (2019) 
Leer over de geschiedenis van de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Hoog Catharijne door de ogen en oren van conservator design Natalie Dubois, conservator stadsgeschiedenis René de Kam, conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans en artistiek-directeur Bart Rutten. Dromen in beton bestaat uit zes afleveringen, behorend bij de gelijknamige tentoonstelling, gemaakt door de Utrechtse journalist Jeroen Wielaert.

Transcriptie dromen in beton 




Portret van een jonge vrouw die over haar schouder kijkt. Op de achtergrond industriële gebouwen.
Carel Willink, Radiomeisje, 1925, inv.nr. 27379