Podcast: Kunst Centraal 

In de podcast Kunst Centraal laten we je kennismaken met werken uit de vaste collectie van het museum en de verhalen en perspectieven eromheen. In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen.

Abonneer je op Kunst Centraal met je favoriete podcastspeler
Apple Podcast
Spotify

Voor wie liever leest dan luistert, is er een transcript gemaakt.

Schilderij met drie personen: een vrouw met diep decolleté en een luit, een man met een geldbuidel, en een oude vrouw die wijst op de twee andere mensen
De Koppelaarster, inv.nr. 10786

Aflevering 4 | De Koppelaarster

Wat is het eerste wat je ziet als je kijkt naar het schilderij ‘De koppelaarster’ van Gerard van Honthorst? En welk verhaal wordt hier verbeeld? Samen met bezoekers van het museum en verschillende gasten nemen Joost en Michiel deze vragen als vertrekpunt voor hun verkenning van dit zeventiende-eeuwse schilderij. Met Liesbeth Helmus, conservator oude kunst, leren we meer over dit werk en de bijzondere schilderstijl van Van Honthorst. Waarom kunnen we hem ook wel een ‘regisseur’ noemen, evenals een ‘caravaggist’? Waar was Van Honthorst goed in en hoe kunnen we dat terugzien in dit schilderij? En als we weten dat dit schilderij over sekskwerk gaat, hoe kijkt hedendaagse sekswerker Moira Mona dan naar ‘De koppelaarster’? Hoe is de beeldvorming rondom sekswerk, wat is de rol van kunst en media hierin en welke overeenkomsten ziet Moira tussen dit zeventiende-eeuws schilderij en haar eigen praktijk? Ten slotte duiken we met luitist Arjan Verhage in het verhaal achter de luit op het schilderij. Met Arjans kennis over luitmuziek in de zeventiende eeuw proberen we antwoord te krijgen op de vraag: welke muziekstuk zou de vrouw op dit schilderij spelen?

Houten schip onder stenen gewelf, in de kelder van het museum
Het Utrechtse schip, inv.nr. 6463

Aflevering 3 | Het Utrechtse Schip

In deze aflevering duiken Joost en Michiel in het verhaal van een heel bijzondere schat en icoon van de stad: Het Utrechtse Schip. Waar komt het eeuwenoude schip vandaan en hoe is het in de kelder van het museum terecht gekomen? Wat is het verhaal achter de opmerkelijke geur van het schip, waardoor het ook wel ‘het stinkschip’ wordt genoemd? Kan het verhaal van het schip ons inspiratie brengen voor de toekomst, als we het hebben over duurzaamheid? En wat heeft de Utrechtse bierboot hiermee te maken? Ontdek het in deze podcast, samen met Joost, Michiel, conservator stadsgeschiedenis René de Kam, beveiliger Peter Hendriksen, schipper Alex den Hartog en scholieren Victoria, Jayden, Floor en Sam.

portret van Sojourner Truth, een zwarte vrouw met bril, met wit mutsje
Iris Kensmil, Sojourner Truth, 2018, inv.nr. 34988

Aflevering 2 | Sojourner Truth

Hoe zou Sojourner Truth geklonken hebben? En welke muziek past bij dit portret? In aflevering 2 van Kunst Centraal spreken Zaïre Krieger, Laurie Cluitmans en Iris Kensmil over kunstenaarschap en activisme.

Schilderij waarop wordt ingezoomd op de lage begroeiing onder een boom. Van de boom is alleen het onderste deel van de stam geschilderd.
Vincent van Gogh, Sous-bois, 1887, inv.nr. 22123

Aflevering 1 | Vincent van Gogh

Kon Van Gogh kleuren horen? De eerste aflevering van de podcast Kunst Centraal gaat over een schilderij van Vincent Van Gogh. Merle Bergers van Lingua Planta en Bart Rutten van het museum praten over de klank, de geuren en de kleuren van dit bijzondere schilderij.

De podcast Kunst Centraal wordt gemaakt door audiocollectief Horens.

Eerdere podcasts

Podcast: De botanische revolutie (2021)

In deze zesdelige podcast gaat conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans in gesprek met verschillende gasten over de betekenis van de tuin. De thema's van de afleveringen sluiten aan bij de tentoonstelling De botanische revolutie

Transcript De botanische revolutie

Podcast: De ommuurde stad (2020) 
In een zestal afleveringen vertellen conservator stadsgeschiedenis René de Kam en oud-NOS verslaggever Jeroen Wielaert over bijzondere, historische plekken in de stad Utrecht en daarbuiten. Gemaakt voor de tentoonstelling De ommuurde stad.

  Transcript De ommuurde stad


Podcast: Dromen in beton (2019) 
Leer over de geschiedenis van de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Hoog Catharijne door de ogen en oren van conservator design Natalie Dubois, conservator stadsgeschiedenis René de Kam, conservator hedendaagse kunst Laurie Cluitmans en artistiek-directeur Bart Rutten. Dromen in beton bestaat uit zes afleveringen, behorend bij de gelijknamige tentoonstelling, gemaakt door de Utrechtse journalist Jeroen Wielaert.

Transcript dromen in beton 
Portret van een jonge vrouw die over haar schouder kijkt. Op de achtergrond industriële gebouwen.
Carel Willink, Radiomeisje, 1925, inv.nr. 27379