Interessant Best Mooi van Lily van der Stokker
Podcast Kunst Centraal | Aflevering 8. Vrouwelijkheid in de kunstwereld verkend door Laurie Cluitmans, Hans den Hartog Jager, Lily van der Stokker en Ona Schenkels.


In deze aflevering van Kunst Centraal bespreken we de wandschildering Interessant Best Mooi, gemaakt door beeldend kunstenaar Lily van der Stokker (Den Bosch, 1954).
Krullen, bloemetjes, bubbels en pastelkleuren. Het werk van Lily van der Stokker zal door veel mensen beschreven worden met woorden als ‘vrolijk’ en ‘meisjesachtig’. Maar juist met die speelse vormen stelt ze belangrijke vragen over schoonheid, kunst en vrouwelijkheid.
In de muurschildering Interessant Best Mooi, en breder in haar oeuvre, laat Van der Stokker zien dat kunst ook licht en vriendelijk kan zijn, zonder dat het minder betekenisvol is. Haar stijl lijkt simpel, maar roept vaak sterke reacties op. Het is pas sinds kort dat er ook binnen de kunstwereld waardering en taal ontstaat voor vrouwelijke thema’s en het werk van vrouwelijke makers.
In deze aflevering van Kunst Centraal vertelt Van der Stokker hoe haar werk, en dat van andere vrouwen, vroeger werd weggezet als ‘te lief’ of ‘te vrouwelijk’. Kunstcriticus Hans den Hartog Jager kijkt jaren later met nieuwe ogen naar haar werk. Je luistert ook naar de achtjarige Ona Schenkels die naar Interessant Best Mooi kijkt: 'Het heeft geen serieuze vorm. Je kan zelf bedenken wat het is.' De blik van een kind laat zien dat kunst ook gewoon plezierig en open mag zijn en dat schoonheid ook bestaat zonder te voldoen aan regels.
De gasten van deze aflevering zijn: Hans den Hartog Jager (kunstcriticus, schrijver en curator), Lily van der Stokker (beeldend kunstenaar en maker van het werk Best Mooi), Ona Schenkels en Laurie Cluitmans (conservator Hedendaagse kunst bij het Centraal Museum).
Beluister aflevering 8
Als je via Apple Podcasts luistert, vind je daar ook een automatisch gegenereerd transcript. Je kunt de podcast ook via Spotify beluisteren. Op Spotify is geen transcript beschikbaar.
Interessant, Best Mooi

Waar men sinds enkele jaren meer ontvankelijk is voor vrouwelijke onderwerpen in de kunst, heeft Lily van der Stokker dat zelf heel anders meegemaakt. 'Het meest vrouwelijke deel van mijn werk roept de sterkste reacties op', zegt Van der Stokker. 'Met vormen, bloemen, kleuren en vriendelijkheid raak ik kennelijk onderwerpen aan waar mensen het liever niet over hebben.'
Lily van der Stokker tekent al sinds de jaren tachtig. Pas later is ze haar kleurrijke tekeningen gaan beschouwen als ontwerpen voor grote muurschilderingen. Met een beeldtaal vol kleur, bloemen en tekst zet de muurschildering vraagtekens bij opvattingen over ‘serieuze’ of ‘hoge’ kunst. Waarom zou deze kunst niet pastel, zacht en humoristisch kunnen zijn? Van der Stokker speelt met wat wordt gezien als meisjesachtig en vestigt de aandacht op het alledaagse. Zelf zegt ze over haar werk: 'Ik maak moeilijke kunst die er makkelijk uitziet.
Over de podcast
Kunst Centraal is een podcast van het Centraal Museum Utrecht, gemaakt door audiocollectief Horens en Michiel van de Weerthof. In deze podcast laten we je iedere aflevering kennismaken met één van de werken uit Collectie Centraal en de verhalen en perspectieven eromheen. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen.
In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik: een expert die ons meer kan vertellen over het werk en iemand die vanuit een andere expertise, ervaring of perspectief een extra laag van betekenis toevoegt.
Het Centraal Museum in Utrecht is het oudste stadsmuseum van Nederland, met een rijke en veelzijdige collectie: van oude tot hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis en een bijzondere Dick Bruna-collectie. Met onze verhalen willen we je blik verruimen en je laten zien hoe verschillende tijden en kunstvormen met elkaar verbonden zijn.
Alle afleveringen
Credits
Deze podcast is gemaakt door Horens in opdracht van het Centraal Museum Utrecht. Met speciale dank aan de geïnterviewden: Laurie Cluitmans, Hans den Hartog Jager, Lily van der Stokker en Ona Schenkels.
Info over tentoonstellingen in jouw mail?
Blijf op de hoogte van wat er binnen én buiten de muren van ons museum gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een e-mail.