Mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het Centraal Museum. Uit de collectie van het Centraal Museum kiest Piet Paris meer dan 150 voorwerpen en presenteert ze in een verrassende vorm: als scènes van een musical.

Via backstage, de rode loper en – uiteindelijk – het podium leidt hij de bezoeker langs meer dan vijftig looks van o.a. Comme des Garçons, Maison Martin Margiela, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, maar ook 17de- en 18de-eeuwse kostuums. Paris wil mode niet geïsoleerd tonen, maar in de context. Hij combineert mode met voorwerpen en neemt deze in gebruik: klokken tikken, vazen zijn gevuld met bloemen en lampen branden. De anonimiteit van de paspop doorbreekt hij door ze van top tot teen aan te kleden en van een gezicht te voorzien dat hij zelf illustreert. Piet Paris geeft letterlijk een levendige voorstelling van de collectie van het Centraal Museum.

In de musical hebben twee hoofdrolspelers, de zussen Chantal en Simone, twee tegengestelde ‘smaken’. Simone staat voor modern, geometrisch, minimalistisch en Chantal staat voor decoratief, barok en kleurrijk. Door de tegenstellingen in twee parallelle lijnen te tonen, kan de bezoeker vergelijken en zo zijn eigen smaak bepalen.

De tentoonstelling is karakteristiek voor Piet Paris: speels en sierlijk, met veel oog voor detail. Toegankelijk en met humor getint, maar met een serieuze ondertoon: door amusement te combineren met kunst speelt hij met de hang naar massacultuur en vervlakking.

Piet Paris

Piet Paris (Den Haag, 1962) is wellicht het meest bekend als mode-illustrator voor bijvoorbeeld Vogue en Elle. Ook was hij als creatief directeur verantwoordelijk voor de eerste drie edities van de Arnhem Mode Biënnale.

Documentation

  • Dutch Design jaarboek 2014 = Dutch Design yearbook 2014, samenst. = ed. by Joost Alferink, Jan Konings, Richard van der Laken, Timo de Rijk (eindred.= ed.-in-chief) ; teksten = texts Aaron Betsky ... [et al.], nai010 uitgevers (Rotterdam, 2014), 192 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2D65B286-8CC7-4FA5-815E-B59A1A98A889

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!