Op zaterdag 10 september vindt de Open Monumentendag weer plaats, waar ook het Centraal Museum aan meedoet. Dit jaar is het thema duurzaamheid. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd waar je gratis aan kunt deelnemen.

10 september is ook de een na laatste dag dat de tentoonstelling De gezonde stad is geopend, dus neem nog gauw een kijkje.

Programma

Centraal museum

Rondleiding door deel van de 1920-vleugel en presentatie van renovatiewerkzaamheden Burgy Bouw.
Tussen 11:00 en 15:30 uur, ieder halfuur.
Verzamelpunt: ingang Nicolaaskerkhof, voor het museumcafé.

Tuinzaal beneden

Drie mini-lezingen.
13:00 - 13:20: De circulaire stad door René de Kam.
14:00 - 14:20: Van Dom tot steengoed: de Domtoren als aanjager van circulariteit door Brokkenmákers.
15:00 - 15:20: Alles hergebruiken! door René de Kam.

Tuinzaal boven

Spoken word artist Pim Lammers schrijft en vertelt korte verhalen voor volwassenen én kinderen. Tijdens zijn voordracht komen korte verhalen over de Dom, kinderpoëzie en prentenboekteksten aan bod.

Optredens door spoken word artiest Pim Lammers om 11:30 uur en 12:30 uur.

Mini-lezingen

Er zijn 3 mini-lezingen gepland waar je gratis aan kunt deelnemen.

Afbeelding van Reinier Craeyvanger, De Stadhuisbrug te Utrecht, 1833

De circulaire stad

Eeuwenlang werd er in Utrecht maar weinig weggegooid. Zo werd bij de bouw van de gotische Dom werd vrijwel alles hergebruikt. Het hout van de grote platte steenschepen werden na aankomst tot steigerplanken verwerkt. En nog steeds zijn de vele rode zandstenen te herkennen die afkomstig zijn van de romaanse voorganger van de gotische Dom. Maar ook kleding en schoenen werden net zo vaak hersteld tot ze echt op waren. Er waren zelfs eigen gilden voor schoenlappers en kledingherstellers. In deze minilezing zal conservator René de Kam een beeld geven van de circulaire stad die Utrecht lang is geweest. 

Deze lezing vindt plaats van 13.00-13.20 en wordt gegeven door conservator Stadsgeschiedenis René de Kam.

De Brokkenmakers.jpg

Van Dom tot steengoed: de Domtoren als aanjager van circulariteit

Weggooien is dom, hergebruik steengoed. In het project ‘Van Dom tot steengoed’ zet Brokkenmákers in samenwerking met verschillende partners historisch bouwmateriaal van erfgoed zichtbaar, betekenisvol en circulair in de stad. Denk aan circulaire bakstenen, straatmeubilair, schoolpleinen en kunstwerken. Brokkenmákers neemt je aan de hand van spraakmakende voorbeelden uit de praktijk mee in de meerwaarde van meer waarden en de kansen die erfgoed en historisch bouwmateriaal bieden om circulariteit binnen monumentaal erfgoed vorm te geven en bewoners en belanghebbenden te betrekken

Deze lezing vindt plaats van 14.00-14.20 en wordt gegeven door onderneming Brokkenmákers.

Romeinse schip De Meern 4 is gebruikt als overbescherming Erfgoed gemeente Utrecht.JPG

Alles hergebruiken!

Dat er in de afgelopen eeuwen heel voorzichtig met materialen werd omgesprongen wordt ook duidelijk uit archeologische opgravingen in Utrecht. Bovendien werden heel veel materialen hergebruikt. Daarbij gaat het om bouwmaterialen als baksteen en hout, maar ook om wijntonnen die een nieuw leven kregen als waterput of zelfs rivierschepen die na gebruik werden afgezonken als oeverbescherming. Recyclen en spullen vakkundig oplappen was eeuwenlang heel gewoon. En dat zou het eigenlijk ook weer moeten zijn. Onze conservator Stadsgeschiedenis laat in deze lezing zien wat er zoal tijdens archeologisch onderzoek aan hergebruikte materialen is aangetroffen.

Deze lezing vindt plaats van 15:00-15:20 en wordt gegeven door conservator Stadsgeschiedenis René de Kam.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!