De tentoonstelling MOḌA- Moroccan Fashion Statements komt nog meer tot leven tijdens MOḌA Fest. Op drie zondagen maak je in een bruisend dagprogramma op verschillende manieren kennis met modeverhalen die nauw verbonden zijn met Marokko, maken en mode. Wees welkom!
EVENEMENT IS AFGELOPEN
MOḌA FEST: DROOM
De tentoonstelling MOḌA- Moroccan Fashion Statements komt nog meer tot leven tijdens MOḌA Fest. Op drie zondagen maak je in een bruisend dagprogramma op verschillende manieren kennis met modeverhalen die nauw verbonden zijn met Marokko, maken en mode. Wees welkom!
Droom
Op zondag 27 oktober staat het eerste MOḌA Fest in het teken van je dromen nagaan en de moed die daarbij komt kijken. Samen met makers van wie hun werk in de tentoonstelling te zien is gaan we op verschillende manieren in gesprek over hoe zij hun dromen verwezenlijken, welke dromen ze hebben voor de toekomst en wat er volgens hen voor nodig is om groots te durven dromen. MOḌA Fest is een feestelijke dagprogramma in het teken van ontspanning, verbinding, verdieping en verwondering.
Programma
In het overzicht lees je meer over het dagprogramma. Wil je meer weten over één van de activiteiten? Klap het menu dan uit om meer te lezen:
In deze documentaire wordt Moulay Ismail Ouazzani gevolgd, één van de laatste goudbrokaat wevers van Fez (en van de wereld). We leren meer over de complexe techniek die wordt gebruikt, waarbij twee wevers tegelijk werken. Ismail vertelt over zijn achtergrond en vakmanschap en we zien een patroon ontstaan op het weefgetouw. Een patroon dat ook terug te zien is in MOḌA, bij het ontwerp van Said Mahrouf.
Gold Brocade Weaving is een film van Wendy van Wilgenburg en Arne Verbrugh gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum.
Inspiratie voor de workshop Familiefoto borduren is het kunstwerk van Meriem Yin (Marrakesh, 1980), te zien in de tentoonstelling MOḌA. Yin fotografeert het dagelijks leven in Marrakesh van mensen in hun huizen of het straatleven rond haar geboortegrond. Ze gebruikt haar foto’s als een canvas: met kleurrijke garens borduurt ze lijnen, stippen, en andere kleine details over de beelden, om een gevoel van positieve energie en levendigheid over te brengen.
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met jouw eigen familiefoto als een canvas voor het borduren. De mooiste ervaring heb je als je hiervoor een eigen familiefoto gebruikt! Ervaring met borduren is niet nodig. Tijdens de workshop kun je een aantal (basis)steken oefenen, voordat je deze op je foto gaat toepassen.
11:30 - 12.00 uur Radio Atay. Stof tot Spreken met Zineb Seghrouchni en Ninke Bloemberg
Radio Atay is een live gesprek waarin samen met Atay Atelier host Saber Benjah de verhalen van MOḌA worden ontrafeld. In het eerste deel van de talk spreken we met de curatoren Ninke Bloemberg (Mode conservator Centraal Museum) en Zineb Seghrouchni (DAR Cultural Agency), die ons een exclusieve blik geven in het creatieve proces achter de tentoonstelling: hoe deze tot stand kwam, welke thema’s centraal staan en welke verwachtingen er zijn. Welke uitdagingen kwamen ze tegen in het vertalen van de veelzijdigheid van Marokkaanse modecultuur naar een museumcontext en welke impact hopen ze te maken met MOḌA?
12:00 - 15.00 uur Inloopworkshop keramiek Barakah door Yuro Moniz
Keramiek is een eeuwenoude drager van verhalen, ook in Marokko. Schuif aan bij het tafelmoment, geleid door Yuro Moniz, waar je samen keramieken objecten maakt. Yuro verbleef bij vrouwencollectieven in Marokko om de ambacht van het pottenbakken te leren. Tijdens het tafelmoment gaat ze met jou in gesprek over jouw dromen en maak je een keramisch object dat jouw zal blijven herinneren aan jouw droom.
12.30 - 13:00 uur Radio Atay met live optreden North African Djamm artiest Hicham Oujamaa
Muzikaal intermezzo door North African Djamm artiest Hicham Oujamaa. Hicham is een Utrechtse muzikant die een passie heeft voor Noord Afrikaanse muziek. De afgelopen jaren experimenteerde hij vanuit Overvecht met het samenbrengen van Marokkaanse klassiekers en jazz. Hicham neemt ons mee op een muzikale reis. Na afloop gaan de hosts van Radio Atay kort in gesprek met Hicham over zijn indruk van de tentoonstelling.
13.00 - 14.30 uur Dromen en cultureel erfgoed door STONES STORIES
Fatima Essahsah, oprichter van sieradenlijn STONES STORIES houdt tijdens MODA Fest een lezing getiteld ‘Dromen en Cultureel Erfgoed’. In haar verhaal biedt zij een unieke kijk op de inspiratie en het ontstaan van de sieradenlijn die de rijke tradities van de Amazigh-cultuur van Noord-Marokko viert.
Tijdens de lezing zal Fatima het publiek uitnodigen om actief deel te nemen aan een interactieve sessie, waarin culturele en filosofische vragen over het thema 'thuis voelen' en identiteitsontwikkeling centraal staan. Dit biedt de aanwezigen de kans om dieper na te denken over de impact van cultuur op persoonlijke identiteit en het belang van erfgoed in de moderne wereld.
Na de lezing zal Fatima ook een aantal sieraden van haar laatste collectie ‘Homeland’ presenteren en de eerste krant van STONES STORIES onder haar bezoekers uitdelen: Homeland Paper. Deze producten zijn niet alleen een eerbetoon aan de Amazigh-cultuur, maar ook een viering van de dromen en verhalen van de mensen die tradities en gebruiken in stand houden.
13.30 - 14.00 uur Radio Atay. met maker Samira Charroud en community manager Khadija Maros
In het tweede deel van Radio Atay: Stof tot Spreken verschuift de focus naar de lokale context van Utrecht. Samen met Utrechtse maker Samira Charroud en community manager Khadija Maros (nog bevestigen) verkent Atay Atelier hoe de tentoonstelling aansluit bij de creatieve scene en gemeenschappen van de stad. Wat betekent het om een brug te slaan tussen mondiale mode en lokale cultuur? Hoe is het om als lokale maker aan deze expositie te werken en wat is het verhaal achter het werk? Welke verhalen van Utrechtse Marokkanen zien we terug in de tentoonstelling?
15.00 - 16.00 uur DAR SALON: Artist Talks over dromen met Mounir Raji, Meryem Slimani en haar moeder
Zineb Seghrouchni, oprichtster van DAR Cultural Agency gaat in gesprek met makers Mounir Raji en Meryem Slimani en haar moeder over het thema Dromen.
In deze documentaire wordt Moulay Ismail Ouazzani gevolgd, één van de laatste goudbrokaat wevers van Fez (en van de wereld). We leren meer over de complexe techniek die wordt gebruikt, waarbij twee wevers tegelijk werken. Ismail vertelt over zijn achtergrond en vakmanschap en we zien een patroon ontstaan op het weefgetouw. Een patroon dat ook terug te zien is in MOḌA, bij het ontwerp van Said Mahrouf.
Gold Brocade Weaving is een film van Wendy van Wilgenburg en Arne Verbrugh gemaakt in samenwerking met het Centraal Museum.
Je kunt gratis deelnemen aan alle onderdelen van MOḌA FEST met een geldig toegangsbewijs tot het museum. Je hoeft je niet aan te melden voor specifieke programma-onderdelen. In het museum staan op de dag zelf de locaties aangegeven op programma-overzicht en een timetable.
MOḌA Fest is onderdeel van het verbindingsprogramma bij de tentoonstelling is ontwikkeld door het Centraal Museum in samenwerking met DAR Cultural Agency.
Over MOḌA. Moroccan Fashion Statements
Je kan er niet omheen: hedendaagse makers met Marokkaanse roots zetten de toon. Deze tentoonstelling is net zo veelzijdig en gelaagd als de creaties van ruim 50 makers. In MOḌA raakt mode kunst en andersom. Het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van internationaal erkende makers tot lokale talenten uit Utrecht komen hier samen. Hun krachtige en energieke creaties dagen je uit in je kijken en denken. Het zijn zowel expliciete als subtiele fashion statements. De tentoonstelling is een kennismaking met de immense veelzijdigheid van Marokkaanse modes, zonder compleet te willen zijn.
De tentoonstelling MOḌA – Moroccan Fashion Statements is in co-creatie gemaakt door Zineb Seghrouchni, oprichter van DAR Cultural Agency, en Ninke Bloemberg, conservator Mode bij het Centraal Museum.