DOWNLOAD DE TIMETABLE 

Centraal Laat is hét avondconcept van het Centraal Museum. Op een aantal donderdagen per jaar kun je door de zalen dwalen en jezelf tot in de avonduurtjes verliezen in performances, muziek, lezingen en andere culturele happenings in en rond het museumgebouw. Verwacht samenwerkingen met zowel Utrechts lokale vaandeldragers als de meest verfrissende culturele nieuwkomers. Deze editie draait om de tentoonstelling De gezonde stad, over de kunst van het gezonde stedelijk leven door de eeuwen heen. Maar hoe zit dat nu? Wat doen wij om onze mentale en fysieke gezondheid optimaal te behouden? En wat voor effect heeft de pandemie gehad op onze gezondheid? Het programma wordt verzorgd door 3voor12 Utrecht, die er zonder twijfel voor zorgen dat er een gezonde portie gedanst en genoten wordt. Het programma duurt tot 23.00 uur.

3voor12 Utrecht

3voor12 Utrecht is hét crossmediale muziekplatform van de provincie Utrecht. Hierbij wordt Utrecht muzikaal talent in de schijnwerpers gezet. Naast een site vol reportages, interviews, recensies, tips en andere muzikale verhalen, hebben ze een maandelijkse Clubavond in dB’s en verzorgen ze een paar keer per jaar een deel van het muziekprogramma voor lokale festivals en partners.

Classic Water - door Tess Janssen1.jpg

Classic Water

Classic Water is een nieuw Utrechts project gestart door Tom Gerritsen (The T.S. Eliot Appreciation Society), waarin surrealistische teksten worden gecombineerd met uitgesponnen instrumentale stukken. In 2021 kwam hun debuutalbum Concrete Pleasures uit.

Euphemia Ophelders

Euphemia Ophelders zet de zorgen op papier die ze niet kan ontlopen zonder los te weken van zichzelf. Ze zwierf van satire in de schoolkrant (grotendeels onbegrepen) langs een cabaretopleiding (stilletjes verlaten) naar de Vertalersvakschool, want Engelstalige literatuur naar het Nederlands halen is ook een prima stijloefening voor eigen werk. Afgelopen jaar trad ze op in de finale van het NK Poetry Slam, in Broese en in woonkamers. Als ze niet aan haar vertaling schaaft van een verhaal uit Lot van Bryan Washington, werkt ze aan een debuutroman, voorzichtig hoopvol dat ze die ooit afmaakt.

Géonne Hartman

In een menigte zou ze niet zo opvallen maar haar stemgeluid dwingt tot luisteren. Haar debuutalbum geproduceerd door Tessa Rose Jackson (Someone) werd samen met haar band een uitgestrekt landschap van melodische en catchy indie folksongs. Over liefhebben en loslaten, zeeën en bergen. Haar eerste twee singles werden goed ontvangen door 3VOOR12 (radio 3FM). Op 22 april presenteert ze haar debuutalbum He Went To The Sea. Inspiratie: Phoebe Bridgers, Laura Marling, The Weather Station.

Faradays live2.jpg

Faradays

Dromerige songs die je tegelijkertijd melancholisch en onoverwinnelijk laten voelen. Onder de naam Faradays maakt artiest Karindra Perrier elektronische indiepop. Ze debuteerde met haar band in 2018, werd 3voor12 Talent, KX talent, en toerde door heel Nederland met meer dan dertig shows, onder andere als support van Blaudzun en The Japanese House. Voor haar nieuwe plaat laat ze zich nu voor het eerst inspireren door de Indonesische gamelanmuziek uit haar jeugd. Triggered door oude cassettebandjes van haar moeder produceerde Faradays een reeks nieuwe tracks. Samen met haar band en twee dansers werkte ze aan een liveshow die je onderdompelt in haar persoonlijke indie/electronic wereld met sampled tapes, Indonesische toonladders, warme synths, en een herinnering aan haar Aziatische roots.

KEEK - door Cas van Laar.jpg
KEEK

Waar oldskool hiphop, jazz en spoken word elkaar kruisen, vind je KEEK. Samen met zijn band neemt de Utrechtse rapper je mee in een show vol uitersten. Het ene moment intiem en kwetsbaar, dan opeens stuwend en groovy. Maar altijd gedragen door KEEK’s eerlijke teksten vol persoonlijke verhalen.

Lucas Kloosterboer.jpg

Lucas Kloosterboer

Andere mensen over Lucas Kloosterboer: 'freejazz-faun', 'een inzet van allesverpletterende liefde', 'ergens tussen Johnny the Selfkicker en Hans Teeuwen', 'beeldenstormer', 'tikje mistroostig', 'verward frustraat'. Dichter-drummer die schreeuwt over seks, schimmels, vuur en onzin. Lucas Kloosterboer werd in 2021 tweede op het NK Poetry Slam.

Kinsmit - door Lisanne Lentink.jpg

Kinsmit

Kinsmit is de artiestennaam van singer-songwriter Remco Jacobs. Jacobs  behaalde in 2015 het bachelordiploma Musician 3.0 en in 2018 het masterdiploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, met als specialisatie compositie bij Jeroen D’Hoe. Tijdens deze opleiding ontwikkelde Remco zich tot een creatief maker van songs en composities; tot projectontwerper en tot begeleider van creatieve processen. Hij maakt muziek die voortkomt uit het spelen met de klank van de vroege bluesmuziek (1920-1940) die hij zich met gitaar en stem eigen heeft gemaakt. Tijdens zijn studie lag zijn focus ook op het bestuderen van vroege barokmuziek (rond 1600) en het leren bespelen van de barokgitaar. Ragtime, Delta blues en Barok zijn elementen die hij verweeft in zijn songs. In 2020 verscheen een soloalbum onder de titel Kinsmit en in het najaar van 2022 verschijnt er een vervolgalbum, ditmaal met band. Naast zijn werk als singer-songwriter geeft Jacobs leiding aan de creatieve broedplaats Touchstone in Utrecht.

Onegg1.jpeg

Onegg

Utrecht based Onegg is een synthesizer collectief onder leiding van tweeling Ewa en Marysia Saras. Het duo maakt alternatieve electronica met analoge synthesizers. Melodie en harmonie staan centraal in de instrumentale soundtrackstijl van de electronica band. Een live set van Onegg staat garant voor een spacende, maar ook dansbare show.

Tamara van Esch - door Lisanne Lentink.jpg

Tamara van Esch

Tamara van Esch geeft een podium aan ongewone verhalen die tevens hoop geven, met zowel intieme als experimentele kanten. Indietronica-NL-pop met kalme stem en buitengewoon instrumentgebruik; met invloeden van My Brightest Diamond tot Blur. Het album Tussen Lagen (uit via Concerto Records) komt voort uit een kleinschalig onderzoek naar de belevingswereld van psychisch kwetsbare mensen, waarvoor songteksten en artwork samen met hen zijn gemaakt. De muziek werd geschreven met artiesten uit verschillende genres waardoor de plaat een brede, dynamische sound heeft. Voorheen bracht ze drie goed ontvangen albums uit onder de naam Mevrouw Tamara en speelde ze wereldwijd optredens in bands van dream folk tot hardrock. Naast haar eigen muziek is ze ook onderdeel van Londens trio Render Ghosts en bandlid van Blaudzun.

Vic Willems.jpg

Vic Willems

Goede muziek ademt de tijdgeest. Vic Willems weet het moderne levensgevoel te vangen in betoverende muziekstukken die niet alleen zijn particuliere levensgevoel, maar ook dat van een generatie lijkt weer te geven. De 29-jarige Utrechter Vic Willems dus. Hij maakt intieme, melancholieke luisterpop met persoonlijke teksten op een laagje elektronica. In 2016 won hij De Grote Prijs van Nederland en bracht op eigen kracht al een EP uit. Excelsior Recordings. Debuutalbum Doemdenker / Wonderkind verscheen in april 2020 op Excelsior Recordings en werd vol lof ontvangen.

Artist Talk: Pass stitch pass

Het doorgeeftextiel is een experimentele en radicale samenwerking tussen vier kunstenaars: Eugenie Boon, Ricardo van Eyk, BabyReni (Irene Ha) en Tom Putman. Één voor één, in een estafette, werken zij aan één gezamenlijk textielwerk. Het werk reist steeds van atelier naar atelier. Elke kunstenaar wordt uitgenodigd om er nieuwe elementen aan toe te voegen, het voorgaande aan te vullen, te veranderen of misschien zelfs wel deels te verwijderen. Tussendoor wordt het werk hier in het café van het Centraal Museum getoond. Op social media @foulplaysillybaguette Kun je de verschillende stadia van het werk volgen.  

‘Pass Stitch Pass’ is een initiatief van FOULPLAY/SILLYBAGUETTE aka FP/SB, een kunstinitiatief van de Utrechtse kunstenaars, curatoren en docenten Caz Egelie en Jesse Strikwerda.  

 

Houd het Facebook evenement in de gaten voor updates!

 

PRAKTISCHE INFORMATIE 

Datum Donderdag 7 juli 2022
Tijd  Programma: 18.00 tot 23.00 uur
Locatie Centraal Museum 
Prijs

Early bird: 6,50 
Normaal ticket: 11,-

Museumkaar, ICOM en We Are Public: GRATIS

Taal Nederlands/Engels

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!