Op een paar donderdagen per jaar houdt het Centraal Museum de deur tot laat open om meer kunst, lokale creatievelingen en nieuwsgierig publiek te verwelkomen op een speciaal evenement: Centraal Laat. Tijdens deze avonden worden de tentoonstellingsruimtes gevuld met live muziek en optredens. Gasten worden uitgenodigd om mee te doen door middel van workshops en lezingen. Elke Centraal Laat is ontworpen in nauwe samenwerking met Utrechtse vaandeldragers en nieuwkomers en is gebaseerd op de onderwerpen van de huidige tentoonstelling om de gasten een nieuwe, verfrissende ervaring te bieden.

In juli word je uitgenodigd om tijdens de tentoonstelling Aan de horizon na te denken over reizen, landschappen en over de verbinding met onze ruimte, wat we zien en wat op de achtergrond groeit, zoals straatcultuur. Deze Centraal Laat is samengesteld in samenwerking met 030Netwerk en brengt het ondergrondse straatlandschap van Utrecht onder de zon. Kijkend naar de horizon als een begin- en eindpunt, brengt 030Netwerk opkomende en gevestigde kunstenaars en disciplines van dans tot muziek en graffiti naar de ruimtes van het museum. Kunstenaars uit Suriname, workshops en lezingen over de wortels van de danscultuur nodigen de gasten uit om na te denken over Keti Koti en de impact daarvan op het landschap van vandaag. Benieuwd naar het Utrechtse landschap vanuit nieuwe perspectieven? Kom dan op 6 juli naar het Centraal Museum!

TICKETS

030netwerk

030Netwerk

030Netwerk organiseert evenementen in Utrecht waar lokale creatievelingen de kans krijgen om zichzelf te laten zien. De missie is om het culturele klimaat te versterken en een infrastructuur te creëren die kunstenaars in staat stelt een succesvolle carrière op te bouwen. Ook in de muziekstudio van 030Netwerk wordt de ontwikkeling van opkomend talent gestimuleerd. Kunst en maatschappij vormen de kern van alle activiteiten, die plaatsvinden op bijzondere locaties, buiten de gebaande paden. Er wordt altijd kans gezien om getalenteerde artiesten te presenteren en nieuwe doelgroepen aan te spreken, en zo verschillende culturen met elkaar te verbinden.

OpdeKaart

OpdeKaart is een maandelijkse interactieve talkshow met live showcases waar bij lokale artiesten in het spotlicht worden gezet. Onder leiding van de host wordt er in de wereld van kunstenaars die actief zijn in en rondom Utrecht gedoken. OpdeKaart geeft een exclusief kijkje in het creatieve proces en onderzoekt het gebied waarin makers zich ontwikkelen. Hoe is het culturele landschap in de stad veranderd en waar willen we gezamenlijk naartoe? Om een breder perspectief te bieden, worden er ook professionals uit de industrie uitgenodigd om hun visie te delen.

CLU

CLU is een jonge organisatie, opgericht door ervaren ondernemers uit de street culture met een uitgebreid netwerk van street art-kunstenaars. CLU werkt nauw samen met verschillende commerciële merken en bedrijven die een belangrijke rol spelen binnen de jongerencultuur en straatcultuur. CLU staat voor graffiti, fashion, sneakers, design en branding. De medewerkers en partners zijn afkomstig uit de straatcultuurscene of hebben op de een of andere manier een sterke connectie met deze scene.

Beeld: @josneljoseph_

Jamaya Kadijk

Jamaya Kadijk, een creatieve duizendpoot van 24 jaar, is geboren en getogen in Utrecht. Ze is de trotse eigenaar van Joozy Art, een bedrijf waar ze actief is als kunstenares, grafisch ontwerper en content creator. Op haar 22e besloot ze in haar eentje naar de Verenigde Staten te reizen om daar een paar maanden te wonen en haar kunst te verkennen. Het was daar dat ze op het idee kwam om haar Afro-Caribische roots te combineren met zowel historische als hedendaagse gebeurtenissen, om zo interactieve kunst te creëren. Op deze manier brengt ze kunst- en cultuurliefhebbers samen en inspireert ze mensen om verder te kijken dan alleen het kunstwerk voor hen. Haar doel is om samen te werken met makers van verschillende achtergronden en door heel Nederland tentoonstellingen te organiseren met haar interactieve kunst. Op deze manier wil ze toeschouwers aanmoedigen om ontmoetingen aan te gaan, sociale verbindingen te creëren en interculturele communicatie te bevorderen. Speciaal voor Centraal Laat heeft Jamaya een project bedacht genaamd 'Portrait Talks', waarin ze verschillende groepen begeleidt die diepgaande gesprekken voeren over de verhalen achter haar portretten.