In deze semi-permanent presentatie ziet u na-oorlogse ontwerpen van de Utrechtse architect en meubelmaker Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) in combinatie met beeldende kunst uit de Van Baarencollectie.

piet mondriaan.jpg
Piet Mondriaan, Landschap met wilgen aan het Gein, ca. 1903

Van Baarencollectie

De van Baarencollectie bestaat uit Franse en Nederlandse kunstwerken uit de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, in totaal ruim 400 stuks. Broer en zus Van Baaren, Lambertus (1888-1964) en Josephina (1890-1959) verzamelden allebei kunst. Het gezamenlijke huis aan de Oudegracht in Utrecht hing er vol mee. Na hun dood ging het bezit over naar de Van Baaren Stichting, die het beheer in 1980 overdroeg aan het Centraal Museum. In deze opstelling ziet u een selectie van de beste werken uit de Van Baarencollectie. De volledige collectie is te vinden onder Collectie Online

De schilderijen van de Van Baarens zijn gecombineerd met meubelen van Gerrit Rietveld, hun stad– en leeftijdgenoot. Het contrast tussen de tamelijk behoudende smaak van de Van Baarens en de vernieuwingsdrift van Rietveld kan haast niet groter zijn. Broer en zus van Baaren lieten zich leiden door het voorbeeld dat ‘kunstpaus’ H.P. Bremmer stelde met zijn adviezen aan vermogende verzamelaars, onder wie Hélène Kröller-Müller; terwijl Rietveld zich al vroeg manifesteerde als een uitgesproken radicaal ontwerper en architect.

Gerrit_Rietveld_Prototype_Lage_Stoel.jpg

Gerrit Rietveld, Prototype Lage Stoel. ca. 1946-1950/52

Rietveldcollectie

De Rietveldcollectie van het Centraal Museum bestaat uit circa 300 objecten. Een groot deel is persoonlijk door Rietveld geschonken ter gelegenheid van zijn eerste overzichtstentoonstelling in 1958. Ook het Rietveld-Schröderarchief wordt door het Centraal Museum beheerd. De hele collectie, inclusief archief, is via Collectie Online te bekijken.

Wist u dat in het Rietveld Schröderhuis permanent een mooie selectie meubelen van Rietveld te zien is? 

Collectie in deze tentoonstelling

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!