"Vandaag is in het Centraal Museum in Utrecht de expositie Meesters der Europese naieven geopend. De tentoonstelling omvat 80 schilderijen van naieve schilders uit bijna alle landen van Europa.

De tentoonstelling laat werk zien van schilders die vaak op latere leeftijd en zonder akademische opleiding zijn begonnen. Hun werk vormt een geheel eigen genre in de beeldende kunst van vandaag. De naieve schilder wil hetzelfde als zijn beroepscollega: uitdrukking geven aan zijn relatie met de zichtbare werkelijkheid met beeldende middelen. De beroepsschilder laat meestal een emotionele reflex van die werkelijkheid zien terwijl de naieve schilder tracht een koele weergave te geven. De eventuele onbeholpenheid in zijn werk is geen artistieke manier van zich uitdrukken, maar een oprechte poging de realiteit weer te geven. Hij schildert de wereld zoals hij hem ziet.

Onder de naieve schilders vindt men huisvrouwen, verpleegsters, monteurs, boeren. Ze zijn van alle leeftijden, hoewel de schilders op de tentoonstelling in Utrecht wel voor het grootste deel tot de oudere generatie behoren."

uit: De Waarheid, dagblad van de CPN (Communististische Partij Nederland), 3 april 1970

De organiserende instelling was de Albert Dorne Stichting die tot doel had "(...) de creatieve zelfwerkzaamheid te stimuleren door de bevordering van de amateuristische kunstbeoefening."

Documentatie

  • Albert Dorne Collectie van naïeve schilderkunst : Meesters der Europese Naïeven : Centraal Museum Utrecht, 2 april-31 mei 1970 = Albert Dorne Collection of naive painting = Albert Dorne Sammlung naiver Malerei = Collection de peinture naïve Albert Dorne = Albert Dorne Samling av naivistisk Maalarkonst, [samenst. L. Gans], Centraal Museum (Utrecht, 1970), [28] p.
  • Meesters der Europese naïeven, Centraal Museum (Utrecht, 1970), vouwblad

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.220A090F-5DE6-4839-B24A-CC4604B4324B

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!