Twee projectruimtes op de eerste verdieping van het museum zijn bestemd voor tentoonstellingen van Utrechtse kunstenaars, vormgevers en ontwerpers: de Nieuw Utrecht Kamers. Na onder anderen Winde Rienstra, Hans Laban en Carel en Hoos Blotkamp zal Jeroen Hermkens zijn werk exposeren.

Jeroen Hermkens

Jeroen Hermkens (Sint Anthonis, 1960) is vooral bekend als lithograaf van stadsgezichten. Begin jaren 80 leerde Hermkens van een Parijse lithograaf de speciale techniek om veelkleurige beelden te maken door ‘met de steen te schilderen’. Naast lithografie legt de kunstenaar zich ook toe op andere grafische technieken en de schilderkunst; de laatste tijd gericht op een heel ander onderwerp: het naakt.

Jeroen Hermkens gebruikt zijn modellen niet om een verborgen leven of verscholen emotie bloot te geven. De verf zelf is de persoon, de modellen het middel om te schilderen. De Britse kunstenaar Lucian Freud (1922-2011) zei ooit over de naakten op zijn schilderijen: ‘Mijn werk gaat niet over personen, maar over verf.’ Dat gaat ook voor Jeroen Hermkens op. Het is de verf die spreekt.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!