Een bij een kringloopwinkel gekochte stoel blijkt een originele Rietveldstoel uit 1942 te zijn. De stoel werd door de anonieme koper per toeval herkend op de website van Rietveld Originals, producent van Rietveld meubels. De stoel is zondag 26 juni voor een dag te zien in het Centraal Museum. Daarna keert de stoel weer terug in de tentoonstelling Stoel neemt stelling die op 23 september 2023 opent.

De stoel is onderdeel van de ‘Amsterda’ serie van Rietveld. Hierin combineerde de ontwerper de zitting van zijn beroemde beugelstoel met een ontwerp dat hij maakte voor de personeelsruimte van de Amsterdamse Bank. 

Verzamelaar en directeur van Rietveld Originals Titus Darley kreeg gelegenheid het werk te kopen van de ontdekker. Een complicatie was de staat van de stoel. Na de aankoop belandde deze namelijk in de tuin van de koper. Hierdoor verloor de triplex zitting grotendeels haar oorspronkelijke vorm maar deze kon door Rietveld-expert Jurjen Creman weer hersteld worden. Het restauratietraject is nu bijna voltooid.

in deze video vertellen Jurjen Creman over het restauratieproces en Titus Darley over de bijzondere vondst.