Het Centraal Museum heeft dankzij genereuze bijdragen van particuliere steungevers werken van Jan van Scorel, Hendrick Bloemaert, Joop Moesman en Jasper Hagenaar kunnen verwerven. De werken zijn vanaf deze week te zien in de presentatie Gezonde stad, gezond mecenaatonderdeel van de tentoonstelling De gezonde stad over gezond stedelijk levenDe werken zijn tot en met 17 juli 2022 te zien.  

Van Scorel en Bloemaert

Amerikaanse kunsthistorica en Scorel-specialist professor dr. Molly Faries schonk het museum 'Landschap met de roeping van Petrus' van kunstschilder Jan van Scorel uit 1550. De John en Marine Fentener van Vlissingen Art Foundation heeft het mogelijk gemaakt om 'Het offer van Job' van Hendrick Bloemaert te kopen, dat hij speciaal schilderde voor het Jobs-gasthuis in Utrecht.

Moesman en Hagenaar

Daarnaast kon 'Visschersplein' uit 1946 van Nederlands enige officiële surrealist Joop Moesman worden verworven. Het werk vormt een bijzondere aanvulling op de werken van Moesman die in de collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. Van hedendaagse kunstenaar Jasper Hagenaar, van wie vorig jaar een solotentoonstelling in het museum te zien was, zijn drie werken aangekocht. 

In de presentatie is tevens de duurste aankoop van het museum ooit te zien: 'Het Godenbanket' van Joachim Wtewael, gekocht in 2019. Met de presentatie wil het museum laten zien dat kunst een belangrijk onderdeel van het leven in een gezonde stad is.