Menu

Een boze boom

Dit beeld heet SAVE THE WORLD en is gemaakt door Anne de Vries (1977). Zijn kunstwerken zijn sterk beïnvloed door het internettijdperk en digitale bewerkingsprogramma's zoals Photoshop. Ook dit beeld ontstond met behulp van digitale technieken.

T202039_100 Anne de Vries.JPG

Je ziet een oude, kale boom die echt lijkt, maar dat niet is. De boom is gemaakt van kunststof. Bovendien blijkt hij een gezicht te hebben. De uitsneden in de dikke boomstam vormen een sinistere, boze grimas.

T202039_106 Anne de Vries.JPG

Een omhoog staande zijtak ziet eruit als een waarschuwende vinger. Waar waarschuwt deze boom voor? of is de opgestoken vinger misschien een beschuldigende vinger en berispt de boom ons juist ergens om?

T202039_108 Anne de Vries.JPG

De boom werd digitaal uitgetekend en daarna in kunststof uitgevoerd. Technologie wordt vaak geassocieerd met vooruitgang. De Vries vraagt zich af of dat wel zo is en koos juist voor een oerbeeld dat rechtstreeks uit een grimmig, folkloristisch verhaal lijkt te komen.

'Wat mij interesseert is hoe digitale technologieën uiteindelijk geworteld zijn in de menselijke behoefte om fysieke en geestelijke beperkingen te overkomen. Dit is een oeroude zoektocht waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit met elkaar zijn verbonden.’

T202039_120 Anne de Vries.JPG

De Vries is gefascineerd door hauntology, een concept bedacht door filosoof Jacques Derrida, dat stelt dat de hedendaagse cultuur als het ware wordt achtervolgd door ideeën over de toekomst uit het verleden. 
Geen zorgen, de boze boom zal je niet achtervolgen. Hij zit stevig vast op deze wisselsokkel tot hij wordt afgelost door een nieuw beeld in mei 2021.

Anne de Vries. Save the world, 2017. metaal, polythuraan coating, hout, plastic bladeren. Courtesy Martin van Zomeren, Amsterdam

Bekijk het actuele aanbod van het Centraal Museum

Nu te zienTickets

Top