Menu

In 2019 schenkt modeontwerper Mattijs van Bergen zijn topstukken aan het museum. Bij het grote publiek is hij bekend van zijn ontwerpen voor koningin Máxima. Het Centraal Museum verzamelt zijn werk sinds 2012.

Beeld 3.jpg

Mattijs van Bergen werd in 1980 in Beuningen geboren. Als zoon van een edelsmid en een kunstschilder stroomt de creativiteit door zijn aderen.
Hij wilde acteur worden, maar kiest uiteindelijk voor een modeopleiding aan ArtEZ in Arnhem.

Beeld 2a.jpg

Plissés, handgemaakte en geborduurde applicaties, gelaagdheid van stoffen en verrassende materiaalcombinaties kenmerken zijn ontwerpen vanaf het prille begin.

'Schoonheid en kwaliteit zitten in tijd en concentratie.'

Beeld 5a.jpg

Na het behalen van zijn ArtEZ bachelor vervolgt hij zijn master aan het prestigieuze Central Saint Martins College in Londen, geïnspireerd door oud-studenten zoals Alexander McQueen en John Galliano.

Van Bergen wordt een van de topstudenten van zijn jaar. Met een gelaagde en kleurrijke collectie maakt de jonge ontwerper grote indruk op de gevestigde orde.

Na zijn studie start hij zijn eigen label MATTIJS en verovert de internationale modewereld. Modetijdschrift Elle noemt hem de ‘Crown Prince of Dutch Fashion’.

33164_001-002_03.jpg

Deze creatie met opvallende mouwen – een zogenaamde schapenbout - is gemaakt van simpel, ongebleekt katoen. Zijn najaarscollectie van 2009/2010 heet niet voor niets Blanco: Eenvoudige katoen behandelt hij alsof het kostbare couturestof is door deze te plisseren, te vouwen en te verfraaien.

Wie goed kijkt, ziet dat het grafisch patroon met de hand is getekend - met doodgewone BIC-pennen. Hoeveel uur zou daar ingezeten hebben?

Extra beelda.jpg

In 2012 werd Van Bergen gevraagd deel te nemen aan de Salon in Istanboel. Hiervoor moest hij een nieuwe collectie maken. Hij besluit stoffen en objecten die hij jarenlang op reis verzamelde bij elkaar te brengen.
Het resultaat is een persoonlijke en kleurrijke collectie van uiteenlopende stoffen. Met deze 'restjescollectie' wint hij twee grote modeprijzen: de Dutch Fashion Award en de International Incubator Award.

'Ik haal mijn inspiratie uit sterke vrouwen.'

Beeld 10a.jpg

Ook het roerige leven en werk van Vincent Van Gogh inspireert Van Bergen. In samenwerking met het Van Gogh Museum vertaalde hij enkele van zijn schilderijen naar de collectie Complementair, waarin hij (digitale) prints mixt met rijke materialen en handbeschilderde stoffen.

Inmiddels behoort koningin Máxima tot een van zijn belangrijkste klanten. Bij het staatsbanket in China (2015) draagt ze de Ciel dress. In deze lange avondjurk is het schilderij Olijfboomgaard van Vincent van Gogh verwerkt.

Beeld 12a.jpg

In 2015 verandert de naam van het label MATTIJS in Mattijs van Bergen. Vanaf dat moment breekt hij met de dwingende snelheid van het huidige modesysteem.
De studio werkt voortaan volgens een nieuwe visie: seizoensonafhankelijke collecties met duurzame, tijdloze items die langer relevant blijven.

Van Bergen koos uit de museumcollectie enkele objecten die tegelijkertijd met zijn schenking in het museum werden getoond. Zo laat hij zien welke materialen en technieken in de museumcollectie hem inspireren. Het resultaat is een prachtig beeldrijm van mode en beeldende kunst.

Het museum is erg trots op de nauwe samenwerking met Mattijs van Bergen en bedankt hem voor deze uitzonderlijke schenking die een grote toevoeging is voor de collectie.

Meer over Mattijs van Bergen in het Centraal Museum

TentoonstellingCollectie

Top