Het Taalcafé is er voor statushouders om de Nederlandse taal te leren door te kijken naar kunst. Elke eerste donderdag van de maand kunnen bewoners van een Utrechts asielzoekerscentrum tijdens een rondleiding in het museum hun Nederlands oefenen met hulp van tien vrijwilligers. Aan de hand van wat men ziet wordt een gesprek gevoerd. Het project zorgt zo voor ontmoetingen, het leren van de Nederlandse taal en voor kunstbeleving.

Het Centraal Museum werkt samen met Welkom in Utrecht en het AZC Einsteindreef. In de serie exposities Ondertussen in Utrecht hebben statushouders en bewoners uit Overvecht voor elkaar kunstwerken uit de museumcollectie uitgezocht.

Participatie

Het Centraal Museum wil van betekenis zijn voor zoveel mogelijk mensen; ouderen, onderwijs, mensen met een andere culturele of migratieachtergrond, mensen met een beperking, mensen van verschillende opleidingsniveaus. Dit doen we onder andere door langdurige samenwerkingen met verschillende partijen. Taalcafé is een van onze participatieprojecten