Op 10 oktober 1952 opende het Centraal Museum zijn poorten voor een tentoonstelling over Utrechts zilver, een tentoonstelling die ons confronteerde "(…) met de luister en de rijke ambachtelijke schoonheid der vroegere edelsmeedkunst binnen deze stad", aldus het Utrechts Nieuwsblad van die dag.

De Tijd, indertijd een katholiek dagblad, schreef over de tentoonstelling: "In een zestiental zalen vindt men een grote verscheidenheid van kelken, cibories, monstransen, kandelaars, wierookvaten, schenkkannen en een aantal zilverwerken voor profane doeleinden bijeengebracht, die onweersprekelijk getuigenis afleggen van het meesterlijk kunnen van edelsmeden uit de 14e tot en met de 18e eeuw, van de Vianens, van een Nicolaas Verhaer, een Adam Visch en van zovele anderen. Specimina van religieuze kunst, die vooral bij de ouderen reminiscenties zullen verwekken aan de indrukwekkende zilverpraal, waarmede oude kerken vooral op hoogtijdagen prijkten. Fascinerend niet alleen door de edele kleuren van het zilver, maar ook door hun rijkdom van ornamenten en hun statige conceptie. Valt er voor de liefhebbers van schone kunsten en van het edel ambacht in het algemeen op deze expositie veel te genieten, voor de katholieken in het bijzonder heeft zij een geheel aparte charme. Het geheel omvat niet minder dan 175 nummers."

De stukken waren afkomstig uit musea, particuliere collecties en diverse kerken.

Documentation

  • Utrechts zilver : catalogus, [voorw. M.E. Houtzager], Centraal Museum (Utrecht, 1952), 41 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.CA8DBE8B-A463-4E67-9825-9406F5E630EB

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!