Sinds de heropening in 1999 presenteert het Centraal Museum regelmatig kleine overzichten van kunstenaars die in de collectie goed vertegenwoordigd zijn, zoals Marc Ruygrok (2001) of Peter Struycken (2002). In 2003 was het de beurt aan Marlène Dumas, van wie het Centraal Museum in 1984 de eerste museale solopresentatie toonde. Marlene Dumas werd in 1953 in Zuid Afrika geboren en woont in Amsterdam. Zij heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een internationaal bekende kunstenaar. In haar werk vinden we expressionistische, conceptuele en erotische elementen terug.

Verleiding door krachtige en inspirerende beelden
Een belangrijke, thematische constante in het werk van Dumas is Verleiding. Ze laat zich verleiden door krachtige of inspirerende beelden die haar oog treffen en door de verschillende vrouwtypen die ze daarin ontmoet. Op haar beurt verleidt ze zelf door intrigerende beelden die ze de toeschouwers c.q. interpretatoren van haar werk voorschotelt. Verleiding is bij Dumas sensueel en uitdagend, maar tegelijkertijd onvoorspelbaar en macaber. Ze toont de rauwe varianten ervan in een heel eigen beeldtaal.
Bij de solopresentatie was een keuze te zien uit de 19 werken die het museum toentertijd van haar bezat, aangevuld met een tweetal bruiklenen: portretten van Barbie en van het supermodel Naomi Campbell. Ook was de televisiedocumentaire Small-Medium-Large (1997) te zien waarin Marlène Dumas haar visie op vrouwelijkheid en verleiding voor het oog van de camera toelicht.

Onderdeel van Verleiding
Vanaf eind 2002 stond het Centraal Museum vijf maanden lang in het teken van 'Verleiding'. De tentoonstelling van Dumas maakte onderdeel uit van het thematisch programama.