Virtuele modeshows, digitale vriendschappen en niet-bestaande covermodellen: de scheidslijn tussen de werkelijke en virtuele wereld is steeds meer aan het vervagen. Het Utrechtse modecollectief Studio PMS, bestaande uit Puck Martens, Merle Kroezen en Suzanne Mulder, zoekt de grenzen van deze werelden op. In de tentoonstelling Van Pasvorm tot Polygon nemen ze de modecollectie van het Centraal Museum als uitgangspunt, om een nieuwe blik te werpen op bestaand mode-erfgoed. Welke mogelijkheden bieden de digitale technieken om ambacht, kennis en collectie nieuw ‘leven’ in te blazen? De tentoonstelling is opgedeeld in drie thema’s: Achter de Schermen, Stap voor Stap en (Aan)pasbaar, waarbij de modecollectie van het Centraal Museum de rode draad vormt.

Achter de Schermen geeft een kijkje achter de schermen bij het digitale ontwerpproces. Stap voor Stap is de ultieme brug tussen heden en verleden. Hier zie je hoe ontwerpers een aantal objecten uit de museumcollectie hebben gereconstrueerd en getransformeerd naar de digitale wereld. Voor (Aan)pasbaar werkt Studio PMS samen met een nieuwe generatie ontwerpers. Samen gaan ze nog een stap verder: zij reconstrueren een kledingstuk uit de omvangrijke modecollectie van het museum, geven er een nieuwe bewerking aan en creëren nieuwe kunstwerken. Alle museumobjecten zijn met de grootst mogelijke zorg en respect gereconstrueerd als hoogwaardige 3D-modellen en vormen de aftrap van het allereerste Nederlandse digitale modearchief. Zo kan het heden leren van het verleden en vice versa.

Mediaguide

De museumstukken die door Studio PMS zijn gedigitaliseerd en in Stap voor Stap voorbij paraderen zijn stuk voor stuk bijzondere creaties. Lees meer over de stijl, geschiedenis en de ontwerpers in de mediaguide. Dat kan in de tentoonstelling maar ook thuis, via de smartphone. Scan de code met uw telefoon of open de mediaguide via deze link.

QR mediaguide.png

Blog

Lees ook de blog van conservator mode en kostuums Ninke Bloemberg, 'De toekomst van mode-erfgoed is digitaal'

Open blog

Met dank aan:

Stephan Duquesnoy, Iris van Wees, Cornel Doornebosch, David Willems, Willem Stapel, Tess van Zalinge, Hoa Lieu, Caitlynn Schijff, Julie Merlino, Noah StrijbosNina Doll, Modemuze & Floatscans, Antal van Nie, Ivan Hidayat, Zeitguised, The Fabricant, Renee Mes, Laura Schurink, Studio PMS.

Mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht en Sia.