Tsjaks of Kuba-doeken zijn lange smalle doeken, gemaakt van geweven raffia en versierd met abstracte motieven. Ze werden gedragen als ceremoniële dansrok door de Kuba-stammen in Congo-Kinshasa (in 1989: Zaïre).

In 1989 werden tien tsjaks tentoongesteld in het Centraal Museum, tezamen met moderne kunst. Die combinatie wilde geen parallellen of invloeden suggereren, maar liet zien dat deze oude Afrikaanse kunstvorm een zelfstandige plaats verdient in het totaal van de abstracte kunst. De doeken varieerden in lengte van 3,7 tot 6,3 meter.

De getoonde tsjaks dateerden van omstreeks het eind van de 19e, begin 20e eeuw en waren versierd met applicaties van raffiadoek. De Olfert Dapper Stichting die de tentoonstelling had samengesteld, is in 1983 opgericht in Amsterdam. Het doel van de stichting is het behoud van oude Afrikaanse kunst en de verspreiding van kennis daarover. De Dapperstraat in Amsterdam is eveneens genoemd naar Olfert Dapper (1636–1689), een Nederlandse arts en geschiedschrijver.

Documentatie

  • Au royaume du signe : appliqués sur toile des Kuba, Zaïre = [Tsjaks : kunst uit de oerwouden van Afrika], Ed. Adam Biro, Ed. Dapper, 96 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.99E1FB74-6776-4C84-8E2F-A3295436D782

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!