In het jaarverslag 1934 schrijft W.C. Schuylenburg, de gemeentearchivaris en de directeur van het Centraal Museum, over deze tentoonstelling: "Mede werd hierbij tentoongesteld een door mijn bemiddeling door Regenten van het Gereformeerd Burgerweeshuis aangekocht merkwaardig historisch schilderij van P.G. van Os, voorstellende den intocht der Kozakken in Utrecht op 28 November 1813. Gelijk bekend wordt "Kozakkendag" nog jaarlijks in het weeshuis herdacht en met het oog op deze traditie gingen Regenten, toen dit stuk uit de voormalige Russische keizerlijke verzamelingen aan de markt kwam, gaarne tot den aankoop over."

In de kranten werd echter vooral aandacht besteed aan een portret van Descartes, geschilderd door Jan Baptist Weenix. In 1935 werd het doek gekocht door het Centraal Museum met steun van de Vereniging Rembrandt. Descartes heeft in 1635 korte tijd colleges filosofie gegeven aan de Utrechtse universiteit.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.7299CAE4-B05B-4568-AC90-536BE95652A4

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!