In het laatste deel van de tentoonstelling Jessica Stockholder: Stuff Matters presenteert de Canadese kunstenaar Tamara Henderson (1982) kostuums en een 16mm filmprojectie in een scenografie van gordijnen. De titel Seasons End duidt op een reis, een cyclus van transformaties. Wanneer het ene seizoen eindigt, dient het volgende zich al weer aan. Vergankelijkheid en groei, de relatie tussen de dood en het leven, maar ook genezing en het verwerken van verlies zijn onderliggende drijfveren. Gebaseerd op hypnose sessies, dromen, alchemie en spiritualiteit creëert Henderson een eigen mythologie rondom deze thema’s. De kostuums die namen dragen zoals Disease, The Doc en Silverfish in Tuxedo nemen als figuranten een rol in die mythologie in. Henderson ziet ze als mensfiguren die personages uit heden en verleden, profane goden en godinnen, elfen en vogelverschrikkers verbeelden. Sommige kostuums werden gemaakt tijdens een oponthoud in Griekenland, andere weer tijdens een verblijf in Glasgow en Los Angeles. Telkens maakt ze gebruik van lokale stoffen, borduurtechnieken en rituelen.

Tussen zorgvuldig gemaakte gordijnen van verschillende stoffen hebben de kostuums hun eigen plek, waar ze een rol spelen waarin ze relaties met elkaar aan gaan. Seasons End is een werk dat constant groeit, waarbij, als een theaterstuk op tournee, de voorstelling steeds wordt aangepast aan de nieuwe locatie. De mythe ontvouwt zich, nieuwe figuren dienen zich aan en van anderen wordt afscheid genomen.

Deze presentatie is onderdeel van de Annex, het laatste deel van de tentoonstellingsruimten Expo 2 & Expo 3. In deze ruimte geven jonge hedendaagse kunstenaars met hun werk(en) een bijzonder en verrassend perspectief op de thema’s die in de tentoonstelling worden geadresseerd. Juist vanuit een zekere afstand en een subjectieve blik laten de kunstenaars je op een andere manier kijken, niet alleen naar kunst, maar ook naar de samenleving.

Met speciale dank aan Rodeo Gallery, Londen & Piraeus.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!