Restauratie en onderzoek
Aanleiding voor de serie tentoonstellingen in de jaren 2003-2007 was een grote subsidie voor restauratie en materieel-technisch onderzoek, verstrekt door Stichting Victor Heiloo. In totaal werden 14 schilderijen onderzocht en gerestaureerd. Een deel daarvan is werk van Jan van Scorel en tijdgenoten, een ander deel is geschilderd door of toegeschreven aan Hendrick ter Brugghen en andere Utrechtse caravaggisten. In elke tentoonstelling werd een kunsthistorisch vraagstuk aan de orde gesteld en kreeg de bezoeker inzage in de onderzoeksmethoden. Bij het onderzoek werd onder andere gebruik gemaakt van infraroodreflectogrammontages en röntgenfoto's.

Hendrick ter Brugghen of géén Hendrick ter Brugghen?
Het schilderij dat in deze tentoonstelling centraal stond, werd mogelijk vervaardigd door de Utrechtse caravaggist Hendrick Ter Brugghen. Vanaf het moment dat het werk in 1938 door een erfenis boven water kwam, braken de discussies over de toeschrijving van het schilderij los. Kenners beweerden bij hoog en bij laag dat zij in details als de geschilderde sleutelbos of de gelaatstrekken van de oude Petrus de virtuositeit van de nog jonge Ter Brugghen herkenden. Andere deskundigen meenden daarentegen dat de details ‘niet expressief genoeg’ weergegeven zouden zijn voor een Ter Brugghen. Ook de signatuur van het schilderij leidde tot verdeeldheid onder de kenners. Door de restauratie, materieel-technisch onderzoek en nauwlettende vergelijkingen met andere werken van Ter Brugghen kwamen nieuwe feiten aan het licht.
Tijdens de tentoonstelling was het hele onderzoek te volgen, werden alle vóórs en tegens uitgelicht. Zo kreeg de bezoeker een beeld van de verschillende aspecten van kunsthistorisch onderzoek.

Documentatie

  • 'De berouwvolle Petrus' door Hendrick ter Brugghen? 161[6], tekst Liesbeth M. Helmus, Centraal Museum (Utrecht, [2004]), [16] p.
  • 'The penitant St Peter' by Hendrick ter Brugghen? 161[6], text by Liesbeth M. Helmus, Centraal Museum (Utrecht, [2004]), [16] p.
  • Stichting Victor : restauratie en natuurwetenschappelijk onderzoek in het Centraal Museum, Liesbeth M. Helmus ; met bijdr. van Eric Domela Nieuwenhuis, Thea van Fulpen-de Langen, Alice Taatgen, Centraal Museum (Utrecht, 2007), 96 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DA7B4F3C-E2A6-4E97-9257-837AE011AE8E

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!