Los van alle trends en modes in de beeldende kunst kiest Ruud Kuijer zijn eigen weg binnen de sculptuur met behulp van materialen als hout, ijzer en beton. Tot en met 25 oktober 2009 was het werk van deze Utrechtse monumentale beeldhouwer te bewonderen in de authentieke middeleeuwse museumtuin van het Centraal Museum. Deze solotentoonstelling bood een dwarsdoorsnede van vijftien jaar werk. Daarnaast bood Kuijer met zijn presentatie inzicht in zijn inspiratiebronnen en zijn bijzondere manier van werken. De aanleiding voor deze tentoonstelling was de toevoeging van het vijfde beeld aan zijn massale project ‘Waterwerken’ aan het Amsterdam - Rijnkanaal in Utrecht.

Buiten Beelden
Speciaal voor de buitententoonstelling maakte Ruud Kuijer zeven nieuwe beelden. Hij werkte anderhalf jaar aan deze indrukwekkende - meer dan manshoge - betonnen beelden. Het raamwerk en de bekisting voor deze sculpturen wordt opgebouwd uit betonvlechtwerk gecombineerd met uiteenlopende materialen zoals hout, plastic en tapijt. De ingenieuze constructies en het zeer fijne vloeibare beton maakt het mogelijk de enorme sculpturen uit één stuk te gieten. Doordat er voor de ondergrond gebruik gemaakt is van verschillende materialen, ontstaan er verrassende structuren die het beton een bijzonder uitstraling geeft.
Kuijer plaatste deze beelden dwars door de tuin van het museum en de museumloper. De T-vorm die door de plaatsing van de ‘Buiten Beelden’ ontstond, zorgde voor een wonderlijk contrast met de eeuwenoude architectuur die de binnenruimte van de tuin heeft bepaald. Tevens werd hiermee een verband gelegd tussen binnen- en buitenruimte, een relatie die in de Waterwerken van Kuijer langs het Amsterdam Rijnkanaal ook een centrale rol speelt. De museumtuin was opengesteld voor álle bezoekers. Hierdoor ontstond een openbare beeldengalerij, als een tijdelijke – meer bescheiden – equivalent van de monumentale Waterwerken.

Project Waterwerken
De aanleiding voor deze tentoonstelling was de toevoeging van het vijfde beeld aan zijn beeldenproject ‘Waterwerken’ aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Ruud Kuijer heeft dit project zelf geïnitieerd en in het kader hiervan werden en worden tussen 2002 en 2013 in totaal zeven monumentale sculpturen gerealiseerd. In deze Waterwerken wordt een eenheid gesmeed tussen kunst, water, transport, industrie en omgeving. In 2004 werd aan Kuijer de ‘Fentener van Vlissingen Cultuurprijs’ voor zijn cultureel ondernemerschap en de kwaliteit van zijn werk. Met zijn derde Waterwerk won Ruud Kuijer in 2005 de ‘Betonprijs’. Een prijs die hij won vanwege de poëtische kwaliteit van de enorme sculptuur.

Internationale samenwerking
De ‘Buiten Beelden’ waren in 2010 ook te zien in het Wilhelm Lehmbruck Museum in Duisburg. Dit Duitse museum is het kenniscentrum op het gebied van de internationale sculptuur. De presentatie in Duisburg was een logisch vervolg op zijn eerdere tentoonstelling ‘Baustoffe der Plastik’ in 1997 waarin een selectie sculpturen werd getoond uit de periode van 1985-1995. De samenwerking met het Duitse museum voor sculptuur betekende voor het Centraal Museum een bijzondere verrijking voor de presentatie van het werk van Ruud Kuijer. Met dank aan het Wilhelm Lehmbruck Museum en het Kröller Müller Museum was er tijdens de tentoonstelling in het Centraal Museum een korte begeleidende documentaire te zien die de sculptuur van Ruud Kuijer in kunsthistorische context plaatst. Daarnaast verscheen er een publicatie waarin een breed overzicht wordt geboden van de ontwikkelingen in het werk van Ruud Kuijer.

Ruud Kuijer – Beelden/Sculpture door Marja Bosma, Christoph Brockhaus en Gottlieb Leinz, 144 x 210 mm., 176 blz., genaaid gebonden, ISBN 978-90-5983-802-4, rijk geïllustreerd in kleur, € 29,95.

Documentatie

  • Binnen en buiten beelden (Uit de agenda), tekst Celeste Lente, Het Vijfde Seizoen, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 16, 3, juli 2009), 34 p.
  • Ruud Kuijer : beelden = sculpture, Marja Bosma, Christoph Brockhaus, Gottlieb Leinz ; [voorw. = forw. Edwin Jacobs], Centraal Museum (Utrecht, 2009), 176 p.
  • Ruud Kuijer : groot, groter, grootst, tekst Karen Duking, Het Vijfde Seizoen, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 16, 4, october 2009), 34 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8DE34097-338F-441D-91B8-310D6F4CDE73

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!