Kindertentoonstelling, 6 - 12 jaar.

Avontuurlijke durfals konden van 20 maart t/m 30 augustus 2009 afreizen naar ‘Reis je Rijk!’ in het Centraal Museum. De interactieve kindertentoonstelling nam kinderen 500 jaar mee terug in de tijd, naar de periode waarin Jan van Scorel (1495-1562) leefde. Deze belangrijke Utrechtse schilder reisde veel om inspiratie op te doen – zo ging hij naar Duitsland, Italië en Jeruzalem. In die tijd was reizen heel bijzonder, niet veel mensen deden dit. Een reis duurde vaak niet een paar weken, maar een paar jaar. Er kon onderweg van alles gebeuren en het was niet gemakkelijk om contact te houden met familie. Kinderen konden ontdekken wat reizigers in die tijd allemaal beleefden en maakten in het Centraal Museum een spannende tijdreis.

‘Reis je Rijk!’
Als je reist zie je en ontdek je van alles. Je leert nieuwe mensen kennen en neemt souvenirs maar ook nieuwe ideeën mee terug. In ‘Reis je Rijk!’ neemt de schilder Jan van Scorel kinderen mee op zijn reis. Ze leren over de verschillen tussen het vervoer van toen en nu: tegenwoordig reizen we per vliegtuig, bus of auto, terwijl het 16de eeuw heel gebruikelijk was om per boot, paard of zelfs te voet te gaan. Kinderen ontdekken wat Jan allemaal meenam op zijn reis en kunnen voelen hoe zwaar zijn bagage was. Reizen was ook niet altijd ongevaarlijk, dit ervaren kinderen in een spannend labyrint waarna er uitgerust kan worden in een 16de-eeuwse herberg waar de waard al klaarstaat. Ook leren kinderen hoe er in een tijd zonder internet contact gelegd werd met familie en vrienden. Jan van Scorel vertelt tijdens de reis over zichzelf en zijn werk, waardoor ze ook ervaren hoe het was om een belangrijk schilder te zijn in de 16de eeuw.

Voor de hele familie!
Niet alleen kinderen konden een tijdreis maken met Jan van Scorel: voor ouders was tegelijkertijd met de kindertentoonstelling de grote overzichtstentoonstelling ‘Scorels Roem’ te zien met Utrechtse schilderkunst van 1350-1600, waarin het werk van renaissancekunstenaar Jan van Scorel het hoogtepunt vormt.

Activiteiten, kinderfeestjes en scholenprogramma’s
Rondom de kindertentoonstelling ‘Reis je Rijk!’ en de overzichtstentoonstelling ‘Scorels Roem’ werd een uitgebreid activiteitenprogramma georganiseerd. Ook konden er kinderfeestjes worden georganiseerd in de tentoonstellingen en was er voor de groepen 3 tot en met 8 van het basisonderwijs een speciaal scholenprogramma.

Vormgeefster van de kindertentoonstelling ‘Reis je Rijk!’ was Chantal van Heeswijk.

Vormgever

Chantal van Heeswijk

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.03AE13D1-F905-47A2-972B-9863E8C9AA6A

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!