De Zwitserse kunstenares Pipilotti Rist werd in 2001 uitgenodigd voor een solopresentatie in het Centraal Museum. Ter gelegenheid daarvan maakte zij de tweedelige videoinstallatie Expecting. In de boven- en benedenkapel van het middeleeuwse Agnietenklooster worden het aardse en het hemelse gepresenteerd als in elkaar overvloeiende werelden. De gordijnen die het licht in de kapel temperen, bestaan uit een patchwork van dekens. De sacrale ruimte is een intieme binnenwereld geworden waar zich ‘onder de dekens’ heftige dromen afspelen. De projecties vertonen beelden van kruisiging en verbranding; de geur van pepermunt is een beproefd middel om duivels uit te drijven.

De muziek, speciaal gecomponeerd door Rist en uitgevoerd in samenwerking met Anders Guggisberg en Roli Widmer, versterkt het gevoel dat je meegevoerd wordt op het deinende en klotsende ritme van soms lieflijke, dan weer nachtmerrieachtige droombeelden.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8CD082AF-847B-4618-BD12-8BAD22C93618

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!