In 1973 werd tweemaal een herdenkingstentoonstelling met werk van de beeldhouwer Johan of Jo Uiterwaal (1897-1972) gehouden. In april in de zalen van het Genootschap Kunstliefde in Utrecht, en van 16 oktober tot en met 31 december in de dependance van het Centraal Museum aan de Maliebaan.

Thema lijkt te zijn: te lang is de bekendheid van zijn persoon en werk beperkt gebleven tot een betrekkelijk kleine kring van bewonderaars. Uiterwaal leverde vooral voor de oorlog werk, dat door zijn modernisme toen nauwelijks werd opgemerkt. Omdat - zoals beeldend kunstenaar en schrijver/schrijfster William, later Dirkje Kuik stelde - Uiterwaal in een provinciestad werkte, waar men 'zeer behoudend' reageerde.

Zijn werk in de openbare ruimte is onder meer te zien bij de stations in Gouda, Nijmegen, Roosendaal en Vlissingen, bij diergaarde Blijdorp - overigens alle ontworpen door de architect Sybold van Ravesteyn; daarnaast heeft hij oorlogsmonumenten in Benschop, Tilburg en de Utrechtse wijk Zuilen gemaakt. Beelden die klassiek vormgegeven zijn, en waaraan bij de herdenkingstentoonstelling geen enkele aandacht werd besteed.

Documentatie

  • Johan Uiterwaal : herdenkingstentoonstelling in de zalen van het Genootschap Kunstliefde te Utrecht, [samengest. door Jan B. Bedaux, William D. Kuik en Paulus Reinhard], Genootschap Kunstliefde (Utrecht, 1973), [12] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.90F8DE9A-2C5A-41D2-8F6A-38E1FB5C5F07

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!