In de tentoonstelling MOḌA, wat Marokkaanse spreektaal is voor mode, staat de veelzijdigheid van hedendaagse makers uit Marokko en de Marokkaanse diaspora in Nederland centraal.

De tentoonstelling brengt het artistieke werk en de persoonlijke verhalen van cutting-edge ontwerpers en kunstenaars samen. Deze gamechangers hebben de paden gebaand voor verschillende generaties makers, liefhebbers en dragers, voorbij de landsgrenzen van Marokko. MOḌA. Moroccan Fashion Statements is een samenwerking tussen DAR Cultural Agency en Centraal Museum Utrecht.

De veelzijdigheid van de tentoonstelling en het Marokkaanse modelandschap komt terug in zeven thema's zoals 'Monumental', dat zich onder meer richt op opvallende ontwerpen van Sara Chraibi, Daily Paper, New Tangier en MAISON ARTC. In 'Cosmopolitan' smelten het landelijke en het stedelijke leven samen, gezien door de ogen van multidisciplinaire kunstenaars. Hier vertellen video's, foto's en textielkunst de verhalen van vooruitstrevende creatieven zoals Joseph Ouechen en Meryem Slimani. Het thema 'Amazigh Hair Heritage' is de uitkomst van een uniek project van de wereldberoemde haarstylist Ilham Mestour.

'Friendship' focust zich op de iconische ontwerper Tamy Tazi en haar vriendschap met Yves Saint Laurent. Tazi vormde in de jaren 60 en 70 de avant-garde van de Marokkaanse mode met haar vernieuwende toepassing van borduurwerk. Speciaal voor de tentoonstelling creëerde kunstenaar Hassan Hajjaj een Intermezzo: een loungeplek voor ontmoetingen geïnspireerd op zijn nieuwe plek JAJJAH in Marrakesh. In de ruimte is een selectie boeken te vinden die is gecureerd door Yasmina Naji van Kulte Editions, de enige onafhankelijke uitgeverij voor kunstboeken in Marokko. In 'Artists & Artisans' staat het maakproces centraal, met ontwerpen van onder meer Fadila el Gadi en nieuw werk van zowel Mina Abouzahra als Said Mahrouf.

De zeven thema's, van kosmopolitisch tot monumentaal, en zo'n honderd objecten vertellen samen transhistorische, interculturele en persoonlijke verhalen vanuit het perspectief van mode.

Van hyperlokaal tot internationaal

MOḌA bevat zowel verhalen van de Marokkaanse diaspora in Nederland als die van creatieven uit Marokko. De tentoonstelling laat zien dat deze groepen niet los van elkaar staan: er is sprake van wederzijdse inspiratie en invloed. MOḌA weerspiegelt de gelaagdheid en complexiteit van Marokkaanse culturen, middels de verschillende statements en vragen die de makers stellen, de kunstvormen en perspectieven.

Ontwerpers

In MOḌA zijn werken te zien van onder anderen Mina Abouzahra, Noureddine Amir, Yto Barrada, Said Belhadj, Laila Hida, Meriem Belkhayat, Mohamed Benchellal, Meriem Bennani, Samira Charroud, Sara Chraibi, Daily Paper, Hassan Hajjaj, Said Mahrouf, MAISON ARTC, Chaimae el Masmoudi, Karim Adduchi, Yousra Razine Mahrah, Stone Stories, YUSRA, Ilham Mestour, New Tangier, Joseph Ouechen, Tamy Tazi, Meriem Yin, Fadila el Gadi en DIOR.

Programma en Publicatie

Bij MOḌA verschijnt een verbindingsprogramma en een publicatie, allebei mede-ontwikkeld door DAR Cultural Agency en het Centraal Museum. Het rijk geïllustreerde boek wordt uitgebracht door Wbooks en bevat (visuele) essays en reflecties van deelnemende ontwerpers en verdiepende gesprekken.

DAR Cultural Agency x Centraal Museum

Het Centraal Museum en DAR Cultural Agency bundelen de krachten voor deze bijzondere tentoonstelling. Oprichter Zineb Seghrouchni: ''Met DAR Cultural Agency creëren we betekenisvolle samenwerkingen tussen kunstenaars, musea, merken en communities. Het kunstplatform staat voor het verstevigen van een nieuwe norm die buiten de traditionele instituten vorm krijgt.

DAR initieert culturele programma's en vertegenwoordigt artistiek talent op het gebied van kunst, design en architectuur. In de periode 2017- 2022 heeft Seghrouchni het eerste grootschalige internationale designprogramma tussen Marokko en Nederland opgezet en geleid. MOḌA is een uiting van de verwevenheid van deze verschillende werelden. In de verhalen van MOḌA zie je dat kunst onderdeel is van het alledaagse leven: je draagt het letterlijk op je huid.''

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

CM_MODA_Logoblok.jpg

Beeld: Modellen Saïf, Safae en Yasmina (van links naar rechts) voor MOḌA - Moroccan Fashion Statements, 2024 © Centraal Museum Utrecht / DAR Cultural Agency / Sharon Jane D