Het object Stapeling van Harry Marks (1933) was in 1968-1969 in opdracht van het Centraal Museum gemaakt. Het is een combinatie van ruitvormige, schuine blokjes van wit gespoten multiplex, die op verschillende manieren aan en op elkaar zijn te schuiven. Het publiek kan er zelf mee 'spelen' en er een geheel andere opstelling van maken. Toen het object voor de eerste keer in het Centraal Museum te zien was, schreef Marks als toelichting: "De stapeling, opgebouwd uit gelijke eenheden, kan in talrijke variaties en combinaties opgesteld worden. De "verbruiker" kan zelf het ruimtelijk beeld bepalen. Tot nu toe werden enkele van deze eenheden gebruikt voor de bouw van een speelplastiek. Kinderen benutten de trappen en plateaus voor hun spel. Van enkele opstellingen zijn constructieberekeningen gemaakt voor een realisatie in gewapend beton. Stapelingen in beton of kunststof voor een stadsplein, langs een autoweg of in het landschap. Een monument voor passanten geschikt om te zitten, te spelen en te slapen. (...) De afmetingen worden bepaald door een reeks verdubbelingen, zodat eenheden van verschillende grootte perfekt inpasbaar zijn. Wanneer mijn stapeling op Uw dressoir of bij U in de tuin staat, hoop ik dat er met plezier mee gespeeld en naar gekeken wordt."

Stapeling was kunstwerk van de maand november 1969. Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand november 1969, Centraal Museum (Utrecht, 1969)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.6FCE4C3D-01F0-475A-8337-604FF04FF034

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!