Armando (1929), Jan Schoonhoven (1914-1994) en Henk Peeters (1925-2013) zijn de belangrijkste kunstenaars van de Nederlandse Nul-groep, in 1960 ontstaan uit de informele groep die zich vooral kantte tegen het abstract expressionisme. Armando schreef in 1965 naar aanleiding van de Nul-tentoonstelling in het Stedelijk Museum van Amsterdam: "(...) voor het eerst in de kunstgeschiedenis levert de kunstenaar geen commentaar op de werkelijkheid. Niet bemoraliseren. Niet parodiëren. Niet ironiseren. Niet interpreteren. Maar intensiveren. Intensivering door middel van isoleren of annexeren van fragmenten uit de Realiteit."

"Zwarte bouten op wit", het kunstwerk van de maand maart 1972, bestaat uit een wit beschilderde vezelplaat en 13 zwart beschilderde bouten, in de vorm van een curve geplaatst. Geen werk dat op het eerste geizcht verrukking en bewondering afdwingt bij de beschouwer, maar wel appèl doet op zijn bereidheid het product te bekijken. Dit bekijken van het werk, van een fragment uit de realiteit dus, betekent dan ook het observeren van de werkelijkheid zelf. Op deze manier wordt de werkelijkheid "kunst".

"Zelfs al is het geenszins de bedoeling dat een werk als "Zwarte bouten op wit" enig kommnetaar wi leveren op de werkelijkheid - het is immers de werkelijkheid zelf - toch maakt men vlug associaties met verschijnselen als de glooiing in een landschap, voetstappen in de sneeuw, enz. Wie intensief kijken wil naar de wereld van Armando, kan voor zichzelf nieuwe horizonten ontdekken.", wordt in de toelichting op het werk geopperd.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Locatie

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand maart 1972, Centraal Museum (Utrecht, 1972)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.6E1B9048-236F-4C53-B80B-F506FB119A51

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!