In 1622 maakte Gerard van Honthorst (1592-1656) een plafondschildering met als onderwerp een musicerend gezelschap. Hij was net twee jaar terug uit Italië, en de invloed van zijn verblijf aldaar is duidelijk merkbaar. Het kleurgebruik doet denken aan Paolo Veronese, de Venetiaanse colorist bij uitstek, terwijl de compositie veel lijkt op een plafondschildering in het Palazzo Pallavicini-Rospigliosi, vervaardigd door Oriazio Gentileschi en Agostino Tassi.

Voor welk huis de schildering van Van Honthorst oorspronkelijk bestemd was, is niet met zekerheid vast te stellen. Via allerlei omzwervingen kwam het werk terecht in de collectie van J. Paul Getty die het in bruikleen gaf aan het Centraal Museum. Waarom en voor hoe lang is niet meer te achterhalen. De schildering is nu te zien in het Getty Center in Los Angeles.

Het "Musicerend gezelschap" was het Kunstwerk van de maand januari 1972, een serie tentoonstellingen, die in augustus 1963 was gestart en waarbij speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum. Het project zou in december 1972 stoppen.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand januari 1972, Centraal Museum (Utrecht, 1972)

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E40308D6-3EC8-4F0D-B514-947DB4C19B18

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!