De beeldhouwer Karel Gomes (1930) maakte in 1964 een bronzen beeldje van een Senegalese danseres. Dat deed hij naar aanleiding van het optreden dat jaar in Amsterdam van het Nationaal Ballet van Senegal. In 1965 kocht het Centraal Museum het beeldje aan; het werd in augustus tentoongesteld als Kunstwerk van de maand.

Uit de toelichting: "We kunnen ons indenken dat de kunstenaar, meegesleept door de exotische sfeer, gespannen toekijkt hoe het aanvankelijk langzame tempo steeds vlugger en hoger wordt opgevoerd tot een werveling van hoofd, benen, armen, romp, tot hij plotseling op één bepaald moment gefascineerd wordt. (...) Het beeldje legt in één momentopname het onherroepelijk voorbijgaande vast van één ogenblikkelijke beweging. Tevens dringt het losse lichaam met zijn gespierde armen en opgeheven rechterbeen in de ruimte. Meer zelfs: deze kleine plastiek [van 36,5 cm hoog] beheerst de ruimte, en met de spanningen die zij oproept, geraakt de toeschouwer helemaal in de ban van de symboliek, de beweging en de extase van deze in haar dans levende Afrikaanse vrouw."

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een of meerdere objecten uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand augustus 1965, Centraal Museum (Utrecht, 1965)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E11F04BB-1397-440A-BA09-8B4AF023C665

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!