De invloed van de Belgische kunstenaar James Ensor (1860-19949) op de kunst van eind 19de eeuw, begin 20e eeuw is zeer groot geweest. Hij wordt daarom wel de kunstenaars kunstenaar genoemd. Het Centraal Museum bracht in 1993 een grote overzichtstentoonstelling. Aan de hand van 55 schilderijen en 70 tekeningen en grafische werken werd een beeld gegeven van het fantastische oeuvre en de denkwereld van Ensor. Meerdere werken, waaronder een serie erotische tekeningen, waren nooit eerder in een museum geëxposeerd.

Bij de tentoonstelling gaf het museum een rijk geïllustreerde catalogus uit met onder andere drie essays en afbeeldingen en beschrijvingen van alle geëxposeerde werken.

De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de bereidwilligheid van belangrijke particuliere en openbare verzamelaars van Ensors werk en dankzij een bijdrage van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten.

Documentatie

  • James Ensor 1860-1949 : schilderijen, tekeningen en grafiek : een selectie uit Belgisch en Nederlands bezit, Robert Hoozee, Lydia M.A. Schoonbaert, Herwig Todts. red. Jos de Meyere, Centraal Museum (Utrecht, 1993) (207 p.)

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!