De tentoonstelling 'Hedendaagsche Nederlandsche Schilderkunst' werd van 22 december 1940 tot 19 januari 1941 gehouden in het Centraal Museum. Initiatiefnemer was de Utrechtse afdeling van de Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer (VVV).

Te zien waren werken van onder meer Piet Wiegman, Kees van Dongen, Germ de Jong, Jan van Herwijnen, Toon Kelder, Jan Wiegers, Charley Toorop (Zeeuwse boer), Charles Eyck (Polka Mazurka, Zelfportret met zwarte band, Schoorsteenveger), Carel Willink (Terras met Hercules, Simeon de Zuilenheilige, De kluizenaar), Dirk Nijland (Waterweg, Stilleven met oude folianten), Leo Gestel en Tonny Kristians.

Naar aanleiding van de tentoonstelling werd het schilderij Meisje in het wit van Coba Ritsema voor het museum aangekocht met steun van het Nederlands Kunstverbond afdeling Utrecht en twee particulieren.

Overigens werd aan de bezoekers geen entreegeld gevraagd. Voor f 100,- had de VVV dat afgekocht. Hadden de 3.327 bezoekers de gebruikelijk toegangsprijs van 20 cent moeten betalen, dan zou dat het museum f 665,40 hebben opgeleverd, te vergelijken met circa 4.600 euro in 2015.

Documentatie

  • Hedendaagsche Nederlandsche schilderkunst : tentoonstelling georganiseerd op initiatief van de Vereeniging voor vreemdelingenverkeer, [de biografische bijzonderheden in dezen catalogus zijn geschreven door Jos. de Gruyter], Centraal Museum (Utrecht, 1940), [36] p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.7F62803C-B157-494F-A8FE-3513BAAF8B64

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!