Cecile Narinx zocht in het modedepot van het CM en ontdekte het ontwerperscollectief Gill.
In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is momenteel het Popup Museum te zien, ter viering van het tiende seizoen van De Wereld Draait Door. Tien gastconservatoren mochten zelf een zaal inrichten. Ze kregen ieder toegang tot een ander museumdepot. Cécile Narinx, hoofdredactrice van Harper’s Bazaar, dook in de mode- en kostuumcollectie van het Centraal Museum Utrecht. Zij kwam uit bij GILL, maar wie kent GILL nog?

GILL is een initiatief van destijds jonge ontwerpers die eind jaren ’80 met hun bestaande label tot een collectief kwamen. De eerste letters van hun labels vormde GILL: Gletcher, Illustrious Imps, Lola Pagola en Lawina. Samen maakten ze wervelende modeshows en stonden ze op beurzen. Cécile Narinx vond van alle ontwerpers stukken terug in het Centraal Museum, behalve van de Illustrious Imps. Van hen bleken er een aantal stukken in het Amsterdam Museum te zijn. Zo kwamen er twee outfits van het Amsterdam Museum in deze tentoonstelling terecht.

De ontwerpers achter de Illustrious Imps waren Karel Bakker (1960) en Matthijs Boelee (1958). Het label bestond tussen 1985 en 1990 en maakte zowel mannen- als vrouwencollecties. In 1990 was er een doorstart, maar het bleek slechts een korte opleving: Matthijs Boelee ging tot 1992 verder met Imps pour Homme en Karel Bakker met Imps Tricot. In de laatste jaren 1988-1990 was Amber Jansen (1965) ook actief als ontwerper voor de Imps. Een imp is een fokloristisch wezentje dat graag onverwachte streken uithaalt, terwijl juist illustrious voornaam en bekend betekent. De Illustrious Imps stonden bekend om hun speelse variaties op het mannenpak, met uitvergrote onderdelen of een uitwaaierende sjaal.

De twee outfits van de Imps komen uit de wintercollectie van 1988/1989 onder de titel The Empire strikes back. Het pak komt hier duidelijk in terug. De gele en groene schoenen, die Cécile Narinx koos als hoofden, zijn van Lola Pagola en komen wel uit de collectie van het Centraal Museum. De gele schoenen horen bij de outfit waar ze bovenop staan. Tijdelijk is zo de hele outfit weer even bij elkaar te zien.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.00E69FB8-4558-4E82-98D7-9EB5DB48BC45

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!