In 1982 vroeg het Centraal Museum de architect/vormgever Manfred Kausen om een stijlkamer in te richten met een eigentijds interieur om daarmee zijn visie te tonen op eigentijdse Nederlandse vormgeving.

Het paviljoen van Kausen bestaat uit een cirkelvormige houten vloer met daarop een linnen tapijt van Benno Premsela. De vloer is in tweeën gedeeld door in het midden vier kasten van Friso Kramer te plaatsen. Hierdoor ontstaan een woonvertrek en een slaapvertrek. Kausen richtte het paviljoen in met moderne vormgeving uit de jaren tachtig van voornamelijk Nederlandse ontwerpers en Nederlandse fabrikanten.

In de stijlkamer zijn naast Kausens eigen ontwerpen – het bed, de tafel en twee stoelen – onder meer vazen van Hans Appenzeller, een leunstoel van galerie Het Binnenhuis, verlichting van Herman Hertzberger, Mart van Schijndel en Christian Duc te zien.

In het kader van het onderzoeksproject Collect & Connect is de stijlkamer van Kausen nu opnieuw ingericht, in Expo 8. De presentatie sluit aan bij de recente opstelling van de postmoderne stijlkamer van Ed Annink: beide stijlkamers geven een goed inzicht in de tegengestelde ideeën over het interieur aan het begin van de jaren tachtig.

Documentatie

  • Kunstnijverheid Centraal Museum, [tekst Manfred Kausen, Ida van Zijl], Centraal Museum (Utrecht, 1982), [4] p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.43765B12-86FA-438F-BC0F-AAFDB20BEFE0

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!